Започнаха да се увеличават съобщенията от потребители, че Microsoft показва на компютрите в Windows 7 програмен прозорец, който показва кога точно приключва поддръжката на операционната система. Това ще стане през месец януари 2020 година.

Изглежда, че първият пост на тази тема е от 18 април 2019 година сутринта. Трендът в Reddit също потвърждава, че много други потребители на Windows 7 също са получили уведомлението на 18 април.

Осъждане в Reddit показва, че въпросният прозорец се появява при стартирането на компютъра. Съобщението „След 10 години, поддръжката на Windows 7 е към края си“ показва кога ще стане това.

За щастие в програмния прозорец има чекбокс с име „Не ми напомняй повече„. Той предотвратява новото показване на това уведомление. Но ако просто се затвори прозореца, уведомлението отново ще се покаже.

Обяснява се, че хората могат да продължат да използват Windows 7, но от началото на 2020 година операционната система ще спре да получава обновявания и пачове по безопасността и това силно повишава риска от заразяване.

„Въпреки че можете да продължите да използвате Windows 7 и без обновяванията, има голям риск от вирусно заразяване. Най-добрият начин да останете обезопасени е да инсталирате Windows 10. Най-добре на нов компютър. Въпреки че можете да инсталирате Windows 10 и на по-стар компютър, това не се препоръчва“ – обяснява Microsoft.

За показването на този прозорец се използва пача KB4493132, който ще бъде активен до 15 януари 2020 година. След неговото инсталиране се изтегля файла C:WindowsSystem32sipnotify.exe, който се стартира всеки ден като планирано събитие.

Кликването върху „Не ми напомняй повече“ създава следния запис в системния регистър:

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionSipNotify] "DontRemindMe"=dword:00000001

Стартирането на тази програма може да се спре и чрез премахването на планираните събития Notify1 и Notify2 от MicrosoftWindowsEnd Of Support.