Биологичната еволюция даде на света милиони биологични видове, приспособени за различните ниши, включително и човека с неговия удивителен мозък. Напълно е възможно подобен механизъм да помогне на създателите на изкуствен интелект да създадат съвършените роботи.

Уеб изданието Wired отбеляза, че в лабораториите вече се разработва ИИ, който може да се размножава и еволюира. Продуктът на този „високотехнологичен дарвинизъм“ трябва станат машини, които могат да анализират своя сорс код и да го комбинират с кода на другите изкуствени интелекти.

Идеята е „потомството“ на тези роботи да бъде по-добре приспособено към околната среда в сравнение със своите „родители“.

Специалистите на Амстердамския свободен университет представиха опростена схема, която показва по какъв начин еволюиращите роботи ще обменят псевдогенетична информация. Според тяхната научна работа, родителските ИИ ще предадат на своето „потомство“ смес от фрагментите на собствения си код, в който ще се съдържат грешки, които в случая ще изпълняват ролята на мутации.

В резултат от това „киберразмножаване“ учените ще получат многобройни вариации на кода, на които обикновено не се обръща внимание.

След десетина години учените ще могат да се занимават със селекция на роботите. Според тази идея, по този начин ще започне масовото производство на евтини ИИ, специализирани в изпълнението на конкретна задача. След тяхното „размножаване“ ще се появят варианти, които по-добре от другите се справят с тази или друга задача. Поколение след поколение роботите ща стават по-съвършени, съвсем като сортовете растения или породите животни.