Японската компания DаtaGrid, основана от учени от университета в Киото, създаде алгоритъм с елементи на изкуствен интелект, който генерира изображения на хора в цял ръст, които не се различават от моделите, показващи дрехи в сайтовете а различните онлайн магазини. Компютърните модели могат да бъдат „облечени“ с всякакви дрехи и могат да заемат всякакви пози на фона на типичното фотографско осветление.

Всяко изображение на новия алгоритъм е с размери 1024х1024 пиксела. Уеб изданието Futurism отбеляза, че това са най-реалистичните модели, които неговите специалисти и дизайнери са виждали.

Новият алгоритъм на DаtaGrid се базира на генеративно състезателна невронна мрежа (GAN), съставена от две части: едната се учи да създава изображенията, а втората се опитва да определи, дали тази снимка е реална или не. Когато електронния арбитър започва да обърква изкуствените изображения с истинските, счита се, че обучението е преминало успешно.

Компанията DataGrid отбеляза, че тяхната технология съвсем скоро ще бъде комерсиализирана. Предполага се, че първите клиенти на компанията ще станат интернет магазините за дрехи и рекламните агенции, които ще получат възможност да направят съществени икономии, понеже повече няма да имат нуждите от услугите ма живите модели и фотографските студия. Това наистина е един нов бизнес, който съвсем лесно може да остави без работа хилядите модели, ангажирани в онлайн магазините.