Стоенето у дома по време на пандемията е довело до това хората да намерят доста луди начини да прекарват времето, като едно 12-годишно хлапе, което е изградило свой собствен ядрен реактор. Но победителите може да са инженерите от Hacksmith, които са създали напълно прибиращ се, променящ цвета си светлинен меч, който прорязва метала като масло!

Мечът, захранван с плазма, изгаря с изумителните 2200°C. Благодарение на специална дюза, плазмата излиза от дръжката в почти перфектно пресъздаване на светлинните мечове на Междузвездни войни.

Технически това е "протомеч", а не светлинен меч, тъй като разчита на външен захранващ блок, а не на някакъв малък безкраен енергиен източник в ръкохватката. Този подвиг е плод на четиригодишната работа на инженерите. По-ранни опити нагряват дълги волфрамови пръчки до екстремни температури. Въпреки това "интернет никога не е доволен", според Хаксмит и затова те се заели да създадат версия, която се прибира и разширява като научно-фантастичните оригинали.

Най-новият светлинен меч разполага със специализирана ламинарна дюза, която произвежда ламинарен поток (плавен поток от течност или газ с малко или никакво смесване) на сгъстен течен пропан газ. Нагрят до високи температури и силно концентриран, газът се превръща в кръгов лъч от светеща плазма, който прилича на светлинен меч. Въпреки че в момента технологията се използва главно за издухване на стъкло, превръщането в светлинен меч е надграждането, което със сигурност си заслужава усилията.

Пробивайки през стомана, мечът е способен на някои впечатляващи подвизи. Това обаче е светлинен меч с характерните цветове, за да определите на коя страна на силата сте. За щастие, Хаксмит дори е покрил това. Чрез въвеждане на различни соли, течната плазма свети с живи цветове, включително зелено, оранжево и червено. Ако искате да бъдете любимият джедай Йода, борната киселина ще свети в ярко зелено. Наклонен повече към тъмната страна, калциевият хлорид (известен като сол) ще ви даде червено-оранжево.

Джеймс Хобсън, ръководител на екипа на инженерите, заявява, че можете да преброите на пръстите на едната си ръка хората, работещи върху технологиите за светлинни мечове, така че това вероятно ще трябва да задоволи апетита ви за "Междузвездни войни"... засега. Въпреки това работещият световен меч в наши дни е повече от достатъчен за нас.