Ръководството на метрополитена възнамерява да се бори с хората с неприлично поведение, които досаждат и пречат на останалите пътници в метрото.

На всички, които заемат допълнително място във вагоните, твърде широко си разкрачват краката, хранят се по време на пътуването, пътуват без да плащат и т.н., ще бъде понижаван социалния рейтинг, което в Китай изобщо не се препоръчва. Подходът е интересен с това, че положителни точки в китайския социален рейтинг могат да се спечелят, ако се извършва доброволна работа в полза на метрополитена.

Информацията съобщи уеб порталът Abacus, а потребителите на социалната мрежа Weibo съвсем нееднозначно приеха идеята.

Някои от тях са съгласни, че това е един отличен начин за борба с нахалните и нагли пасажери, които пречат на околните. Привържениците на тази инициатива дори предлагат да бъде разширен списъка с нарушители, като в него бъдат добавени и игра на смартфона без слушалки, както и още редица други подобни.

Противниците на тази идея считат, че по този начин системата за социален рейтинг отива твърде далеч. Те твърдят, че е много по-добре тези пътници в метрото да бъдат глобявани, без да им се намаляват точките в социалния рейтинг.

Китайският социален рейтинг трябва да обхване цялата страна към 2020 година. Да си припомним, че под определен брой точки в социалния рейтинг хората губят право да използват самолети и бърз транспорт, децата им не могат да учат в частни училища училища, не могат да кандидатстват за престижна работа и т.н.