Изпълнителният директор на Google DeepMind Демис Хасабис и неговият колега Джон Джъмпър получиха Нобеловата награда за химия за използването на изкуствен интелект (AI) за прогнозиране на протеинови структури с помощта на инструмента AlphaFold2.  

Business Insider съобщава, че Нобеловият комитет по химия отпразнува постижението на Хасабис и Джъмпър в разработването на „модел на AI за решаване на 50-годишен проблем“. Според председателя на комитета Хайнер Линке, предсказването на протеиновите структури от техните аминокиселинни последователности разкрива „огромни възможности“.

Както се отбелязва в публикацията, британската компания DeepMind пусна първата версия на базираната на AI програма AlphaFold през 2020 г. Оттогава инструментът е помогнал да се предвиди структурата на почти всички 200 милиона протеини, които изследователите са идентифицирали. Според компанията програмата е използвана от повече от 2 милиона души в 190 страни.

Google придоби DeepMind за 400 милиона долара през 2014 г. и го обедини с отдела за изкуствен интелект на Google, Google Brain, през април 2023 г. Резултатът беше Google DeepMind.