Китайски лекари описаха трите най-опасни свойства на "Омикрон" - новия щам на коронавирус, който се разпространи по света от Южна Африка.

Както съобщава Парламентская газета с позоваване на Huanquan, ръководителят на болницата за инфекциозни заболявания Хуашан към университета Фудан Джан Венхонг смята, че първата заплаха от новия подвид е в големия му мутационен потенциал.

В резултат на това той има висока степен на "оцеляване", тъй като при самото появяване успя да победи всички предишни варианти на covid.

Втората заплаха, казва той, е високата скорост на разпространение на Омикрон.

Неговият колега епидемиологът Джонг Наншан е съгласен с експерта и подчерта, че вирусът Омикрон постига доминация на територията, в която е навлязъл, за изключително кратко време. Оттук и желанието на редица държави да затворят границите си.

Последната, трета заплаха е способността да се победи антиконвуларния имунитет, който вече е изграден в човешкото тяло. Според китайския изследовател Джан Венхонг това се доказва от данни от Обединеното кралство и Израел, където има заразени, въпреки големия брой ваксинирани.

Всички експерти настояват, че надеждната оценка на омикронните ваксини ще отнеме повече време.

От друга страна, според да РИА Новости, лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников, в интервю за OSN, обяви кой е единственият начин да се предпази човек от Омикрон щам.

Той обясни, че това може да бъде само третата ваксина, тъй като при възрастните хора защитата срещу делта щама е само 60-70% ефективна. Следователно може да се предположи, че в случая с Омикрон той ще бъде само 20-30%. 

Превод: GlasNews

Доц. Мангъров каза как се е появила мутацията Омикрон

Според индикаторите - Омикрон все още не е у нас, но ако е тук, е скрит зад Делта варианта

Математик каза кога опасният Омикрон ще дойде и у нас