Епидемиологът Клаус Щьор и вирусологът Волфганг Прайзер споделиха за възможните рискове, свързани с новия щам на коронавирус.

Миналата седмица южноафрикански изследователи информираха света за появата на нова мутация в коронавируса - B.1.1.529 ("Omikron"). Това веднага предизвика вълна от тревога сред експертите: поради своите мутации, Omikron може да бъде по-заразен от предишната версия на Delta и дори по-опасен - защото е в състояние да заобиколи защитата от ваксинация.

Загадката Омикрон

На фона на всеобщите вълнения епидемиологът Клаус Щьор и вирусологът Волфганг Прайзер обясниха възможните рискове, свързани с новия щам на вируса.

Твърде малко информация за Омикрон

Франкфуртският вирусолог професор Волфганг Прайзер работи в Южна Африка и знае от първа ръка за новата мутация. В момента Omikron се изучава в местни лаборатории денонощно, каза той.

„Все още знаем твърде малко. Все още не е възможно надеждно да се каже дали новият вариант на вируса е по-инфекциозен или опасен от своите предшественици. Това може да се докаже само от проучвания на пациентите“, обясни пред bild.de той.

„Въпреки това, вариантът има микробиологичния потенциал да бъде опасен“, добави епидемиологът Клаус Щьор.

Ще стане ли преобладаваща мутацията?

Това е голям въпрос. Но Клаус Щьор твърди, че е невъзможно да се даде категоричен отговор. „Може да се окаже, че Омикрон отново ще изчезне“, каза епидемиологът. По думите му това вече се е случило и с други щамове на коронавируса.

Заключението на експертите: все още няма причина за паника, но и човек не трябва да се отпуска. 

„Предположението, че заболяването е по-леко в случай на B.1.1.529, отколкото в случай на инфекция с други варианти, все още не е потвърдено“, подчерта Волфганг Прайзер. - Досега с новия щам се заразяваха млади и здрави хора. Само когато Omikron бъде открит при възрастни или имунокомпрометирани лица, ще можем да определим колко сериозно може да бъде заболяването.

Превод: GlasNews