Замърсяване с пластмаса се насочва към "необратима критична точка", сочи международно проучване.

Въпреки глобалната тревога, предизвикана от шокиращи изображения на реки и морета, затрупани с пластмасови отпадъци, проблемът вече може да е "непоправим". Според тях "нивата на пластмасовите емисии в световен мащаб могат да предизвикат ефекти, които ще бъдат необратими".

Забраняват продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили

Водещият автор Матю Маклауд от университета на Стокхолм, Швеция, отбелязва, че пластмасата "изтича навсякъде в околната среда", включително в страни "с добра инфраструктура за обработка на отпадъците", информира novini.bg.

Дори и в този случай пред рециклирането стоят "много ограничения", според съавтора Майн Текман от института "Алфред Вегенер" в Германия, тъй като богатите страни изпращат боклук "в страни с по-ограничени възможности за справяне с проблема".

По думите на Текман производството на "необработена пластмаса" трябва да бъде ограничено и износът на отпадъци да бъде забранен, освен ако дестинацията не разполага с по-добри съоръжения за рециклиране от източника.

Водят ли до ново замърсяване с пластмаса защитните мерки по време на пандемията

До 46 милиона метрични тона пластмаси се изхвърлят на сушата и в реките и моретата всяка година. Този "порой" може да се удвои до средата на десетилетието и да влоши проблема с атмосферните влияния, когато пластмасовите отпадъци се разграждат до малки частици, които замърсяват хранителна верига.