8 юни е Световният ден на океаните, но тази година е в различно състояние.

 Всяка година празникът на Организацията на обединените нации се провежда на 8 юни, за да ни напомни колко важно е да защитаваме и възстановяваме океаните си. За първи път се отбелязва през 1992 г. след историческа конференция на ООН за околната среда в Рио де Жанейро.

 Голяма част от работата, свързана с опазването на океана, включва обучение на обществото за пагубните ефекти от замърсяването с пластмаса. Наземната дейност представлява 80 на сто от замърсяването на океана, като 50 на сто е пряк резултат от пластмасата за еднократна употреба. Сега трябва да действаме, за да избегнем влошаване на ситуацията, казват експерти от екологичната организация с нестопанска цел „Град до море“ във Великобритания.

 Но през 2020 г. ние сме в разгара на глобалната здравна пандемия и обстоятелствата се промениха. Дискусиите около пластмасата за еднократна употреба неизбежно заемат задно място, тъй като се фокусираме върху предотвратяването на разпространението на вируса COVID-19. Въпреки че възстановяването несъмнено е най-належащият ни приоритет, важно е да запомните, че по-голямата част от личните предпазни средства, като маски и ръкавици, са от пластмаса.

 От планктон до пилотни китове, водорасли до албатрос, няма морски живот не засегнат от пластмасовите отпадъци. 100 000 морски бозайници и костенурки и 1 милион морски птици умират от пластмасово замърсяване годишно, според благотворителната организация.

 В медицинските условия, личните предпазни средства имат тенденция да бъдат за еднократна употреба, което означава, че се изхвърля почти веднага и в крайна сметка запушват водните канали, преди да се озоваат в океана и да навредят на морския живот.

„Пластмасите играят важна роля в тази пандемия, защитавайки работещите по предните линии под формата на ръкавици, маски и друго медицинско оборудване“, съобщава Океанска Защита. „Но е притеснително, че някои членове на пластмасовата индустрия се възползват от атмосферата на страх и несигурност, за да прекратят активно или да отменят трудно спечелените екологични мерки за намаляване на замърсяването с пластмаса.“

Устойчиво възстановяване

 В скорошно проучване на Обединеното кралство организацията Град до море установи, че 36% от британците се чувстват подтикнати да използват повече пластмаса за еднократна употреба в момента. Изследването обаче разкрива също, че 70 на сто не са променили чувствата си за замърсяване с пластмаса, въпреки COVID-19. Притесненията от количеството пластмаса в океаните остават широко разпространени, като всички участници потвърждават малка или никаква промяна в нивото на загриженост.

 Наградената авторка и основател на организацията, Натали Фи, говори за това как безопасно да предприеме стъпки за минимизиране на използването на пластмаси за еднократна употреба по време на настоящата криза.

„Докато обществената безопасност трябва да остане наш приоритет, не е нужно да идва с цената на нашата планета. Нашето проучване показва, че една трета от потребителите се чувстват принудени да използват - а не да избират - за еднократна употреба и смятаме, че нашите правителства трябва да се застъпват и да финансират по-устойчиво възстановяване “, казва тя.

 Междувременно „Световната здравна организация е категорична, че доброто измиване на ръцете и хигиената на ръцете е най-добрият вариант, а маските за многократна употреба, предлагат устойчиво решение“, заключава Натали Фи.