Френски учени размразиха най-древните вируси в света, открити в руския Сибир. Те са открити в района на вечната замръзналост - в Якутия, в Камчатка и близо до устието на река Лена.

Както пише Комсомолская правда, първоначално вирусите имали пагубен ефект върху амебите, а след това замръзнали и лежали десетки хиляди години. Най-старият вирус е на 48,5 хиляди години, а „най-младият“ е на 27 хиляди години.

Французите в лабораторията се опитват да разберат дали вирусите могат да застрашат имунната система. Факт е, че вечната замръзналост поради затопляне може да изчезне и вирусите ще се освободят.

Четири от седемте открити вируса принадлежат към семейство Pandoraviridae. Още три принадлежат към семействата Mimiviridae и Pithoviridae. Това са амебни вируси, които са култивирани и размножени. Всичко с цел изучаване на природата им.

Междувременно учените публикуваха предварителните резултати от изследването в списанието bioRxiv. Експертите уверяват, че биологичната опасност е "напълно незначителна". Въпреки че все още няма лекарства за тези вируси.

Превод: GlasNews

В зоните на вечните ледове има вируси убийци

Нобелист предупреди за пробуждането на древни вируси! Каква е причината?