Китайски учени от университета Хубей откриха връзка между редовната консумация на разтворимо кафе и повишения риск от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация (очно заболяване). Резултатите от изследването са публикувани в списанието Food Science & Nutrition.

Изследователите анализирали данни от над 500 000 участници в британската биобанка, като обърнали специално внимание на предпочитанията за консумация на кафе. Оказало се, че само потребителите на разтворимо кафе са имали повишен риск от увреждане на централната част на ретината (макулата), което може да доведе до постепенна загуба на зрение.

Изследователите отдават този ефект на технологията, използвана за производство на разтворимо кафе. По време на термичната обработка се образуват потенциално вредни съединения, включително акриламид, който може да увреди нервните клетки. Окислените мазнини и химическите добавки, използвани в производството, създават допълнителни рискове.

В същото време, традиционното смляно кафе, според учените, не е показало подобно негативно въздействие върху зрението.