Черно море изпрати една добра есен, в която завърши в топ 6. А както е известно, това е голямата цел на „моряците” през това първенство в Първа лига. В ексклузивно интервю за „Петел” старши треньорът Илиан Илиев прави своята равносметка и разкрива какъв Черно море иска да вижда през втория полусезон.

- Г-н Илиев, Черно море зимува на шесто място. Доволен ли сте от класирането и точковия актив?

- Целта беше да сме в шестицата. Трябва да приемем това класиране като факт, но ние смятаме, че с качествата, силите и възможностите на нашите играчи можехме и да сме по-нагоре. Липсваше ни обаче постоянството от края полусезона. Преди това през есента редувахме добри с не толкова добри мачове и не бяхме по-постоянни. Така че приемаме класирането, но знаем, че можем повече.

 

- В кои мачове отборът игра така, както ви се иска?

- Срещу водещите клубове и в други мачове, но нека не отличавам конкретни срещи. Имахме добри и не толкова добри, трябваше ни постоянство през целия полусезон. Момчетата са наясно с нашите изисквания, а ние, треньорите трябва да използваме най-силните им качества, за да имаме повече притежание на топката.

 

- Къде имате резерви?

- Във всяка една фаза. Според качествата на футболистите трябва да подобрим отборната си игра в защита и в завършващата фаза на атаката.

 

- Кои футболисти бихте отличили?

- В колективен спорт не е редно да го правя, тъй като първо е некоректно спрямо другите играчи. Със сигурност сме доволни от някои футболисти и не толкова от други. Но, ако някой не е показал максимума, значи ние, като треньори не сме го подготвили добре, за да го направи.

 

- Видяхте ли тенденция в отсъжданията на съдите, след като бяхте ощетени в няколко мача?

- В началото имаше такъв период, но в момента правим оценка на целия полусезон и първо трябва да потърсим грешките в себе си.

 

- Започна ли Жоржиньо да оправдава инвестицията в него?

- Той дойде като свободен агент и като всеки нов футболист имаше нужда от адаптация и сработване с другите в новата обстановка. Но ние в България се свикнали да даваме крайни оценки за чужденците, на които не им тръгне играта. Жоржиньо не влизаше в много мачове, но мълчеше и показа характер. Към края на есента вече започна да е полезен, но предвид качествата му, очаквам напролет да вдигне нивото си.

 

- Ще има ли още освободени играчи, колко ще са новите и на кои постове?

- Може да се разделим с още един-двама. Що се отнася да попълненията, търсим един защитник, халф и крило, и се надявам в близките 20 дни да ги привлечем. Желанието ни е да са българи, но не е изключен и друг вариант.

 

-  Защо се разделихте с Благой Макенджиев и Атанас Зехиров?

-  Защото футболисти в зряла възраст като тях трябва да са първа опция. И ако при нас не бяха, сега ще си потърсят място, където това да стане. Раздялата бе тежка, тъй като това са опитни изпълнители с качества и позитивно присъствие в съблекалнята, а аз като освобождавам някой, му го казвам очи в очи.

Двамата обаче бяха коректни към отбора, а не като един наш юноша, който се оказа некоректен при раздялата ни през лятото. Той ни размотаваше 6 месеца с контузия, а накрая каза, че спира с футбола и ще учи. Но само след два дни забрави за ученето и започна да тренира с друг отбор в елита. На него никога повече няма да му подам ръка.

 

- Какъв Черно море искате да виждате напролет и сигурни ли сте за топ 6?

- Първо, имаме още тежки мачове по пътя към топ 6. Напролет искам да играем смело у дома и като гости. Като казвам смело, не безрасъдно, а със зрелостта на играчите да контролираме емоциите си и играта и да радваме публиката със себераздаване. Искам на терена да правим винаги това, което най-добре умеем – да си подаваме и да държим топката. Защото, когато не държахме топката през есента, губехме.

 

Вашето коледно пожелание?

 

На всички черноморци, любители на футбола и хора пожелавам здраве, щастие и късмет.