На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура във Варна е предала варненец, молдовец  и румънец. Интернационалното трио отглеждало марихуана в модерна наркооранжерия във варненското село Кичево.

Освен за отглеждане и засяване на растенията, тримата мъже ще отговарят пред Варненския окръжен съд и за  производство и държане с цел разпространение на над 14 кг марихуана, оценена на близо 90 000 лева.  Варненецът и молдовският гражданин са обвинени и за държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие. В българина са намерени и иззети 265 патрона и пълнител за автомат „Калашников“, а в обявения за издирване с ЕЗА молдовец – 42 патрона, като и двамата подсъдими не са притежавали разрешение за това.

До разкриването на модерната наркооранжерия се стигнало след сигнал, че във вилно селище в селото двама мъже с молдовско и румънско гражданство отглеждат канабис. На 13 август 2018 г. служители на ТС БОП предприели проверка. В двора на вилното селище служителите открили покрит басейн. По думите на подсъдимия българин, който бил един от съсобствениците на селището, басейнът бил превърнат във ферма за охлюви.

Под претекст че се спазва изключителна стерилност при отглеждането на охлюви, мъжът отказал да пусне полицейските служители. След настояване той отворил вратата на помещението, откъдето се разнесла специфичната миризма на коноп. Второто помещение било оборудвано с лампи, рефлектори, филтри, поддържала се климатизация и вентилация и била изградена напоителна система за множеството кофички с растения марихуана в начален стадий. 

Любомир разкрил пред служителите, че до момента е отгледал две реколти с марихуана, като от втората получил над 14 кг. Готовата продукция била продавана на чужди граждани, които се придвижвали с два мерцедеса и автомобил „Киа“. Те го снабдявали със семена и изкупували продукцията марихуана по 4000 евро за килограм.

Предприет бил обход на района. По черен път бил открит един от мерцедесите на клиентите на варненеца. До него стоял румънецът, който често пребивавал във вилното селище. От колата миришело на марихуана, а на около десетина метра от нея служителите на реда открили чували с растението и туби с течност.

Другият  мерцедес бил намерен изоставен на около 300 метра в гората. Колата се оказала собственост на българин, който я продал на рускоговорящ мъж. По намерените лични вещи и по касов бон за заредено гориво бил установен куповачът, който платил в бензиностанцията на ПОС-терминал с банкова карта на свое име. Молдовецът бил наемател в една от къщите на селището и имал договор за наем с българина. При претърсването на обитаваната от купувача на"стоката" къща били намерени 42 боеприпаса за пистолет. След като молдовецът не бил открит, той бил обявен за издирване с ЕЗА.

С протокол за доброволно предаване варненецът. предал на полицейските служители 265 патрона и един пълнител за автомат „Калашников“. От помещението под басейна били иззети 482 кофички с растения, суха тревиста маса, торове и препарати за растителна защита, както и оборудване.

Румънецът в момента се намира във варненския затвор. Подсъдимият молдовец се издирва все още. На варненеца след първоначалното задържане под стража, мярката за неотклонение била изменена в домашен арест, а впоследствие – в парична гаранция от 5000 лева.

Предстои делото срещу интернационалното трио да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html