За пръв път в България, на 5 и 8 декември, в рамките на III Международен балетен форум във Варна, ще се играе балетът „Снежанка“. Наричат го „четвъртия балет“ на Чайковски, макар че той няма такъв балет, но е написал музика за пиесата „Снежанка“ по едноименната приказка на Александър Островски. Тя разказа за красивата дъщеря на Дядо Мраз и Пролетта, която напускабаща си и зимната гора, за да живее сред хората. Получила от майка си Пролетта човешката дарба да се влюбва, тя е щастлива в прегръдките на своялюбим Мизгир, но любовта я погубва - разтапя се под лъчите на Ярила-Слънце.


Премиерата на замислената като музикално-драматичен спектакъл „Снежанка“ през 1875 година в Болшой театър, била посрещната хладно.  Истинският живот на възродената като балет „Снежанка“ започва чак през 1961 година, когато специално за Лондонския балетен фестивал прочутият хореографи роднина на Чайковски, Владимир Бурмайстер, създава либретото и поставя първата хореография на „Снежанка“.

В партитурта на балета, освен наситената с ярък национален руски колорит музика, композирана за пиесата, Бурмайстер включва и други произведения на Чайковски, сред които Симфония № 1 „Зимни сънища“, цикъла за пиано „Годишните времена“ и др.
Варненската постановка на „Снежанка“ е развита върху хореографската версия на екипа на Държавния театър за опера и балет в Красноярск – Русия, с участието на избрани с кастинг балетни артисти от Русия, България, Италия, Испания, Франция и други страни. В премиерните спектакли в главните роли ще танцуват: Анастасия Осокина и Иван Карнаухов на 5 декември и Анастасия Нигматулина и отново Иван Карнаухов - на 8 декември.

 

30 ноември, 19.00, Варненска опера, III Международен балетен форум – Варна 2018

След великолепния спектакъл на "ПЕПЕЛЯШКА" – 22.11.2018 Елена Свинко - Пепеляшка (в средата), Марчело Пелицони - Принцът, Павел Кирчев - Мащехата, Анастасия Осокина и Пердита Джейн Ланкастър - сестрите на Пепеляшка. Очаквайте Елена Свинко, Парчело Пелицони и Павел Кирчев и в премиерата на "ЗЛЕ ОПАЗЕНОТО МОМИЧЕ"!

„ЗЛЕ ОПАЗЕНОТО МОМИЧЕ”има славата на един от първите балети в световната хореографска съкровищница. За първи път е игран на 1 юли 1789 г. в Бордо, Франция. Автор на либретото и подбора на музиката от народни и популярни танци, както и на хореографията, е Жан Добервал (1742-1806). По-късно Луи Харолд добавя своя музика към балета, но най-значима е намесата на немския композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899), чиято версия на „Зле опазеното момиче” получава широко разпространение в Русия. Балетмайсторите Мариус Петипа, Лев Иванов и Александър Горский правят свои постановки в Москва и Санкт Петербург, върху които други хореографи създават свои редакции.

Във Варна, след постановката на „Зле опазеното момиче“ през 2017 г., хореографска редакция на Сергей Антонов, на 30 ноември 2018 г., в рамките на III Международен балетен форум, ще аплодираме и премиерата на балета с оригиналната хореография на Александър Горский.

В главните роли ще танцуват Елена Свинко от Русия, лауреат на Международния балетен конкурс във Варна 2017 и Марчело Пелицони от Италия. Само преди няколко дни балетната двойка се представи блестящо в главните роли на балета „Пепеляшка“ от Прокофиев, хореография на Сергей Бобров. В „Зле опазеното момиче“ на 30 ноември 2018 г. ще танцуват още: Павел Кирчев в ролята на Марцелина, майка на Лиза и Франческо Бруни, в ролята на Никез, Мишо ще бъде Иван Карнаухов, който е и асистент-хореограф на постановката.