Богът на българския футбол Митко Джоров излезе с огромна статия - обясниение, в  която разкрива, защо бе освободен и от ЦСКА, след като това се случи с ДИТ, Берое и Локо Пд. Топ неразбраният-специалист намеква, че е бил освободен от ЦСКА - София. "Един ден любезно ми съобщават, че е по-добре да се разделим в интерес на двете страни...", пише Джоров в умопомрачителния анализ, който е направил за школите в България. Припомняме, че от ЦСКА съобщиха, че се разделят с Джоров и той ще продължи работата си в чужбина. Всички фенове, на Аполона на бг футбола тръпнехме в невидение, къде точно в чужбина ще започне работа Митко, но се оказа, че това са само неговите намерения. Джоров разкрива, че е "принуден да си търси работа в чужбина" и подробно отговаря на въпроса, който сам си е задал: "Защо вече не си търся работа в ДЮШ в България?" "Не мога да намеря ръководство, което шест месеца след моето назначаване да продължава да вярва в мен, като търси Промяната без отстъпки и компромиси", констатира Той. "Във футбола фактът, че виждам проблем, търся, но не намирам неговото решение, показва, че не ставам за методист в България", прави си самооценка Митко Джоров. 

В България има грешно разбиране за хората, които сами си задават върпоси и сами си отговарят на тях.

Иначе в изключително полезното словоизлияние озаглавено "Защо нямаме...", а не примерно: "Как да имаме...", Джоров подробно обяснява, как част от треньорите и всичките му шефове до този момент не са застанали зад него. Критиците му ще кажат, че това е поредният специалист, който търси вината навсякъде другаде, но не и в себе си (Както наскоро направи Викторио Павлов), но не и ние. Ние ще кажем, че Джоров е машина, за която в България няма нужния волтаж.

Това ЦРУ и Мосад на Бг-футбола може да научи на много неща не само родните, но и световните разузнавателни агенции. Защото Митко е с много крачки напред пред всички тях. "Аз си копирам 200-300 гигабайта информация - документи и работни видеа, прибирам си ги в личния архив и живота си продължава оттам, където съм го заварил в началото", разкрива Джоров. И тук критиците му биха се обадили и заядливо ще подпитат: А тези 300 GB само чист футбол ли са или има и някакъв процент войсрекърдчета, аудиорекърди, скрийншотове от чатове и т.н.?" Но не и ние. Ние сме сигурни, че всичко, което Джоров прави и записва, а той записва много, е само и единствено за доброто, и развитието на българския футбол.

"В България липсва единна система на обучение и развитие на талантливи състезатели. Това води до факта, че на 19 години състезателите са неподготвени да играят професионален футбол на европейско ниво, дори да притежават блестящ талант и да са минали школа. Това е проблем по-скоро в липсата на визия и воля за развиване на ДЮШ от ръководството на клубовете, отколкото в самите треньори." Ето, виждате ли? Казахме ви, Джоров е невинен, просто в България липсва.

"Промяната е свързана с разрушаването на личния комфорт на треньори, които са свикнали да ходят на работа и талантливите  състезатели да се грижат за попълването на  техните професионални CV-та. Или на его-треньори, които се самоопределят с „резултатите на своите отбори” и са готови да жертват стратегическа цел в името на моментния успех!", казва Джоров. Е, да! Тук онези гадните, критиците, пак могат да кажат примерно, че в мач между Локо и Ботев при деветнайските, Джоров пуска в игра като смяна 17-годишен футболист, след като е иззел функциите на старши-треньор, а след 10 минути го сменя, за несправяне със задачите, но ние сме убедени, че това не е гонене на моментен резултат, а цели възпитание и изграждане на характера на подрастващия играч.

"Допълнителната индивидуална работа също се планира и разпределя почасово, в зависимост от нивото на състезателя и специфичните потребности на индивида." Ах, тази допълнителната индивидуална работа. Тук нещо ни прошепна: "Локо Пд, Локо Пд!". О, да! Това пак са гласовете на опонентите на Джоров. Ние не мислим така, защото Джоров е велик и когато каже, че трябва - значи трябва (Следва ценоразпис, евентуално).

"Аз никога не съм кандидатствал за работа. Винаги се намира някой „близък човек до ръководството”, който да ме препоръча заради  моите публикации в интернет или резултатите ми като треньор в Спартак (Пловдив) - клуб без условия за работа и селекция." Не, той не е връзкар, мили му критици. Ето спомнете си, знаем че мина едно деситилетие, но историята е за това, за да я помним: "Малко хора си спомнят, че преди 2005 година в Пловдив за школи се спрягаха само Ботев, Локомотив и Марица. Хегемонията, която постигнаха наборите ′94 и ′95 на ФК Спартак (Пловдив) в продължение на 6 години е на път да приключи! Всяка година се класирахме първи в зоната. През 2007/08 сме носители на Купата на БФС. През 2009/10 сме трети на Държавно първенство. През 2010/11 сме вицешампиони на България в Елитната юношеска група до 17 години и финалисти за Купата на БФС за юноши младша възраст (до 16 години)! Тази есен нямаме нито един първенец в класирането на полусезона", заявява Джоров през 2011-а.

И за да разберете, колко велик е Митко Джоров, ще ви покажем, че той признава и грешките си:

"Факт е, че аз имам вина, щом не мога да намеря формата и начина да се справя със задачата, да накарам ръководството да вземе нужните, според мен, мерки в работата на треньорите. 

Факт е, че аз имам вина, щом не мога да увлека по-голямата част от треньорския екип да ме последва в примера с планиране, отчитане, тестиране и видеоанализ.

Факт е, че аз имам вина, щом казвам неща с неподходящ тон или на неподходящи хора, с което давам козове на тези, които не ме искат в клуба.

Сигурен съм, че всеки следващ път ставах по-мек и „дипломатичен”, но животът сам ми посочва, че съм стигнал границата да браня личния си комфорт и добрата заплата пред отговорността да развивам състезатели."

Тук Митко малко се е объркал и си противоречи, но в тази тиня ,наречена български футбол и боговете могат да сбъркат.  Значи хем Джоров всеки път е ставал по мек и дипломатичен, хем никога той не си е тръгвал сам, пък някак си е стигал границата и се е отказвал от личния си комфорт и добрата заплата. Вие, в случая и ние, просто не го разбираме, затова Той си търси работа в чужбина. Кой ли футбол ще има щастието да бъде оправен от Митко Джоров? А може би щастливците вече са избрани и футболно-помазания е написал този си анализ от чуждестранно IP.

Успех, Митко! Тук не те разбраха, дано другаде го направят!

А ние някакси ще се опитаме да оцелеем без теб. Знаем - ще е трудно!

Хлъц (сълза)!

 

*Цялото мнение на Митко Джоров във Viasport.bg можете да видите ТУК!