Витамин А е важно хранително вещество, което играе критична роля за поддържане на зрителната острота, здрава имунна система и осигуряване на правилното функциониране на сърцето, белите дробове и бъбреците. Този мастноразтворим витамин се съдържа в различни храни, богати на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А.

OnlyMyHealth пише за храните, които трябва да ядете, за да подобрите зрението и цялостното здраве.

Морков

Морковите, един от най-известните източници на бета-каротин, са чудесна храна за подобряване на зрението. Бета-каротинът се превръща в тялото във витамин А, който помага за производството на родопсин, пигмент на ретината, който помага за поддържане на зрението при слаба светлина. Добавянето на моркови към вашата диета, независимо дали са сурови, варени или изцедени, може да ви помогне да поддържате здраво зрение.

Снимка: Freepik

Сладки картофи

Сладките картофи са не само вкусни, но и богати на бета-каротин. Редовната консумация на сладки картофи може да осигури значителни количества витамин А, който поддържа здравето на очите и общото благосъстояние. Този универсален кореноплоден зеленчук може да се пече или пасира, което го прави универсална добавка към всяко хранене.

Спанак

Тъмните листни зеленчуци, като спанак, са богати на лутеин и зеаксантин, два антиоксиданта, които поддържат здравето на очите и предпазват ретината от увреждане, причинено от вредните светлинни лъчи. Освен това спанакът съдържа бета-каротин, което го прави чудесен източник на витамин А. Добавянето на спанак към салати, смутита или други ястия може да ви помогне да запазите зрението си.

Знаехте ли тези любопитни факти за очите

Снимка: Freepik

Кейл

Подобно на спанака, кейлът е друга листна зеленина, богата на лутеин, зеаксантин и бета-каротин. Добавянето на кейл към вашата диета може да ви осигури основни хранителни вещества, които поддържат здравето на очите и предпазват от свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта. Независимо дали е сотирано или смесено в смути, кейлът е универсална и питателна съставка.

Яйца

Яйцата са не само добър източник на протеини, но също така съдържат основни хранителни вещества като витамин А, лутеин и зеаксантин, които помагат за поддържане на здравословно зрение. Редовната консумация на яйца може да помогне за предотвратяване на очни заболявания и да поддържа цялостното здраве на очите.

Снимка: Pixabay

Рибено масло

Рибеното масло е мощен източник на витамин А и омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето на очите. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на риска от развитие на сухота в очите и други очни заболявания. Добавянето на една чаена лъжичка рибено масло към ежедневното ви меню може значително да допринесе за вашето зрение и цялостно здраве.

Папая

Папаята е тропически плод, богат на бета-каротин, витамин С и други антиоксиданти, които поддържат здравето на очите и повишават имунитета. Добавянето на папая към вашата диета може да ви помогне да се предпазите от очни заболявания, свързани с възрастта, и да поддържате ясно зрение. Насладете се на папая като освежаваща закуска, добавете я към смутита или плодови салати за питателно лакомство.

Снимка: Freepik

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg