Майчинството променя завинаги - това не е тайна. Коктейлите от хормони, които наводняват тялото по време на бременност, носят със себе си набор от физиологични и поведенчески промени в подготовка за малкия човек, който расте в тялото на своята майка. Но някои от тези промени никога не изчезват, включително тези в мозъка на жените, посрещнали своята рожба.

Промените в структурата на мозъка, които съпътстват бременността, са известни от известно време. Но как точно е оркестрирано това невронно рекомпозиране доскоро оставаше загадка. Сега изследователи от института "Франсис Крик" в Обединеното кралство хвърлиха светлина върху молекулярните основи на този процес в ново проучване, публикувано в списание Science на 5 октомври.

„Открихме, че хормоните на бременността естрадиол и прогестерон структурно ремоделират специфични неврони в мозъка, като се свързват с рецептори със способността директно да включват и изключват гени“, разказва пред Newsweek Йоханес Кол, един от съавторите на изследването.

Свалете слоновете от пиедестала! Откриха бозайници, чиято бременност продължава по-дълго

За да проучи тези ефекти, екипът анализира как поведението на женските мишки се променя по време на бременност в сравнение с девствените мишки. След това те идентифицираха група от специализирани нервни клетки в координационния център на мозъка, хипоталамуса, които преди това са били срещани в поведението на родителите.

В тези нервни клетки те откриват високи концентрации на рецепторни молекули, които се свързват с репродуктивните хормони естроген и прогестерон. Премахването им от клетките изглежда блокира нормалното родителско поведение при бременните мишки, но няма ефект върху техните девствени двойници.

Нещата също могат да се объркат през този период на ремоделиране, което потенциално може да допринесе за свързани с бременността разстройства на настроението. „Докато хормоните на бременността създават прозорец за ремоделиране на мозъка, нещата могат да се объркат през това време, което може да доведе до или да допринесе за общи разстройства като следродилна депресия и тревожност“, каза Кол.

Хайди Клум се появи шеметно след скандала с фалшива бременност СНИМКИ

Въпреки това е трудно да се определи колко важни са тези хормонални промени в началото на родителското поведение при хората само въз основа на проучвания върху мишки. „Мисля, че е важно да се отбележи, че родителството при хората е много сложно и че в допълнение към хормоните много други социални фактори и фактори на околната среда са много важни“, каза Кол. „Съвсем ясно е, че можете да бъдете отличен родител, без изобщо да сте изпитали хормоналните промени на бременността, и има много възможни форми на родителство и съзвездия от полагащи грижи.

„При мишки тези хормонални промени и техните ефекти върху специфични неврони в мозъка са абсолютно необходими, за да бъдеш добър родител. Но дори мишките могат да станат по-добри в родителството без никакви хормонални промени, например чрез многократно излагане на бебета или чрез наблюдавайки майките, които се грижат за своите малки."

След това те разгледаха по-внимателно как свързването на тези хормони с техните рецептори повлия на мозъчната активност в мишките майки. За естрогена наблюдаваните ефекти са само временни, като намаляват основната активност на тези нервни клетки, като същевременно ги правят по-възбудими. Но за прогестерона ефектите включват постоянно ремоделиране на мозъците на животните.

"В този конкретен случай прогестеронът, свързващ се с неговия рецептор, води до образуването на така наречените дендритни шипове - малки издатини върху частите на невроните, получаващи информация", каза Кол. „Тези шипове на свой ред набират нови входове към тези неврони, като по този начин променят начина, по който те са интегрирани в родителските мрежи в мозъка.“

С други думи, прогестеронът индиректно създава образуването на нови места за комуникация между невроните. „Интересно е, че тези промени са дълготрайни и изглежда, че бременността трайно ремоделира мозъка“, каза Кол. „Начинът, по който тези ремоделирани неврони са интегрирани в останалата част от родителската мрежа в мозъка, се променя трайно от бременността.“

Разказ на една от майките след размяната на бебетата: Нищо не усещах, само болка

Докато тези резултати са наблюдавани само при мишки, това оркестрирано от хормони ремоделиране се вписва добре в предишни наблюдения, направени при хора. "Няколко проучвания през последните години показаха, че бременността води до промени в обема на човешкия мозък, които са достатъчно големи, за да бъдат открити с помощта на MRI скенери", каза Кол. "Но остава неясно дали хормоните също стоят зад тези промени и дали тези по-мащабни промени се дължат на микроскопичните промени, които описахме."

Тези хормонални мозъчни промени могат също да допринесат за усещането за „бебешки мозък“ по време на бременност – забравянето, умората и умствената мъгла, изпитвани от много бъдещи майки. „При мишки – и потенциално хора, но това все още трябва да бъде разгледано – тези промени много вероятно допринасят за аспекти на „мозъка на бебето“, като например да бъдеш по-чувствителен към детски стимули“, каза Кол. „Въпреки това, промените в други части на мозъка могат от своя страна да стоят зад други често съобщавани промени, като например забравяне.

Превод: GlasNews.bg