Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, много от новооткритите случаи на маймунска шарка са свързани с мъже, които са имали сексуален контакт с представител от същия пол. Освен това имунитетът на хората към поксвирусите е намалял поради прекратяването на ваксинацията.

Учените се опитват да разберат защо маймунската шарка се е увеличила в Европа. Нарастващият брой случаи повдига въпроси сред специалистите по болести относно естеството на предаването на маймунска шарка, тъй като много пациенти не са пътували до Африка или са били в контакт със заразен човек. Това съобщава американският телевизионен канал NBC NEWS.

„Как изобщо са се заразили и защо е навсякъде, все още е загадка“, каза адютантът професор по медицина от Университета на Пенсилвания д-р Стюарт Айзъкс.

Маймунската шарка не се разпространява лесно от човек на човек. Преди това повечето случаи са били сред хора, които са влезли в контакт със заразено животно чрез ухапвания, драскотини или готвене на дивечово месо, казват експерти. Най-забележимото огнище на Запад се случи през 2003 г., когато домашни прерийни кучета заразиха 47 души в САЩ.

От миналото предаване от човек на човек учените са научили, че вирусът се разпространява чрез споделяне на големи респираторни капчици или чрез директен контакт с телесни течности, лезии, които се образуват по време на инфекция, или замърсени предмети като дрехи или спално бельо. Маймунската шарка не се счита за инфекция, предавана по полов път, твърдят експерти, но може да се предаде чрез полов контакт.

Причина за избухването на маймунска шарка сега

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, много от новооткритите случаи на маймунска шарка са свързани с мъже, които са имали сексуален контакт с представител от същия пол. И някои скорошни случаи започнаха с лезии в ануса и гениталиите.

„Предполагам, че сексуалното предаване ще бъде начело в списъка на потенциалните виновници“, каза д-р Грант Макфадън, директор на Центъра за биодизайн на имунотерапия, ваксини и вирусотерапия в Щатския университет в Аризона.

Той смята, че генетичната последователност на вируса на маймунската шарка, заразила хората в Европа, изглежда сравнително обикновена. Според него това може да е просто произволна верига, например в гей общността

Освен това вирусите често се предават по-лесно в рамките на сплотени групи хора. Според Global.health, агенция, която събира информация за инфекциозни заболявания, всички скорошни случаи на маймунска шарка са били при мъже.

Експертите обаче се съгласиха, че все още е твърде рано да се предполага, че маймунската шарка се разпространява в общността. Важно е да се определи първият случай на предаване на вируса от човек на човек и да се проучи, за да се определи как е започнало огнището, казаха те.

Грант Макфадън също смята, че облекчаването на международните ограничения за пътуване може да е допринесло за разпространението на шарката.

Хората ще станат по-податливи на шарката

СЗО изчислява, че ваксините срещу едра шарка са 85% ефективни за предотвратяване на маймунска шарка. Съединените щати обаче спряха да ваксинират населението срещу него през 1972 г., а глобалната ваксинация спря около 1980 г. – тогава беше обявено, че едрата шарка е изкоренена от целия свят. По този начин хората като цяло имат по-малък имунитет към поксвируси, отколкото през последните десетилетия.

„Вече нямаме имунитет и затова ще продължим да наблюдаваме появата на случаи – и с течение на времето ще има повече“, каза Ан Римуан, професор по епидемиология в Калифорнийския университет в училището по обществено здраве на Филдинг в Лос. Анджелис.

Превод: GlasNews

Вижте повече за това какво представлява маймунската шарка, нейните симптоми, както и кой е застрашен и как се предава:

21-дневна карантина е сред обсъжданите мерки срещу маймунска шарка у нас

Нови случаи на маймунска шарка в Испания, Дания и Словения

Ще се стигне ли до нова пандемия заради маймунската шарка?

Първи случаи на маймунска шарка и в Словения

СЗО обяви ще се налага ли ваксинацията за маймунската шарка

ЕС готви ваксинационен план за маймунската шарка! Ще ограничат ли пътуването?

Епидемиолог каза как става заразяването с маймунската шарка