COVID-19 може да бъде мощен рисков фактор за инфаркти и инсулти до три години след инфекцията, според голямо ново проучване.
Резултатите от проучването бяха публикувани в сряда в медицинското списание Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Проучването се основава на медицинските досиета на около четвърт милион души, които са регистрирани в голяма база данни, наречена UK Biobank.

Като част от този набор от данни, съобщава CNN, изследователите са идентифицирали повече от 11 000 души, които са имали положителен лабораторен тест за COVID-19, записан в медицинските им досиета през 2020 г.; почти 3000 от тях са хоспитализирани поради тази инфекция. Те сравняват тези групи с повече от 222 000 други в същата база данни, които не са имали случаи на COVID-19 през същия период от време.

Проучване установи, че хората, които са се заразили с COVID през 2020 г., преди ваксините да бъдат налични за контролиране на инфекцията, са имали два пъти по-висок риск от сериозно сърдечно заболяване като инфаркт, инсулт или смърт в продължение на почти три години след заболяването си, в сравнение с хората, които не са се заразили.

Ако човек е бил хоспитализиран поради инфекцията, което показва по-тежък случай, рискът от получаване на сериозен сърдечен удар е дори по-висок - повече от три пъти - в сравнение с хората, които нямат COVID в медицинските си досиета, съобщи CNN.

Нещо повече, за хората, които се нуждаят от хоспитализация, COVID се оказа толкова мощен рисков фактор за бъдещи инфаркти и инсулти, колкото диабет, периферна артериална болест или PAD.

Едно проучване изчислява, че повече от 3,5 милиона американци са били хоспитализирани поради COVID между май 2020 г. и април 2021 г. Проучването установи, че повишеният риск от инфекция не намалява с времето.

„Няма доказателства за намаляване на този риск“, каза авторът на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на сърдечно-съдовите и метаболитни изследвания в клиниката в Кливланд. "Всъщност това е едно от най-интересните и неочаквани открития."

Това откритие е поразително и изглежда е уникално за COVID-19, каза д-р Патриша Бест, кардиолог от клиниката Майо в Рочестър, Минесота, която не е участвала в проучването.

„От известно време знаем, че инфекциите увеличават риска от инфаркт, така че ако имате грип, ако получите някаква инфекция, независимо дали е бактериална инфекция или вирусна инфекция, това увеличава риска от сърдечен удар“, каза д-р Бест. „Но като правило изчезва доста бързо след инфекцията.“

„Това е толкова голям ефект и мисля, че само заради това показва колко различен е COVID от някои други инфекции“, каза тя.

Изследователи, участващи в проучването, казват, че не знаят точно защо COVID има толкова привидно дълготрайни ефекти върху сърдечно-съдовата система.

По-ранни проучвания показаха, че коронавирусът може да зарази клетките, покриващи стените на кръвоносните съдове, припомня CNN. Вирусът е открит и в лепкави плаки, които се образуват в артериите и могат да се разкъсат и да причинят инфаркти и инсулти.

„Възможно е COVID просто да засяга артериалните стени и съдовата система по някакъв начин, който причинява трайни увреждания и просто продължава да се проявява с течение на времето“, предполага авторът на изследването д-р Human Allai, професор по биохимия и молекулярна генетика в Keck School на университета по медицина в Южна Калифорния.

Д-р Аллай каза, че тяхната работна теория е, че COVID може да дестабилизира плаката, която се натрупва по стените на артериите и може да ги направи по-податливи на разкъсване и образуване на кръвни съсиреци.

Хуман Алай и неговият възпитаник Джеймс Хилсър разгледаха по-обстойно, за да разберат как COVID може да причини тези дългосрочни проблеми в тялото. Те искаха да разберат дали хората с известни генетични рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания или генни промени, свързани с податливостта към инфекция с COVID, са по-склонни да получат инфаркт, инсулт или смърт след хоспитализация за COVID. Но не беше така.

Изследователите казват, че се появяват разлики в зависимост от кръвната група. Изследователите знаят, че хората с определени кръвни групи, различни от O, - A, B или AB - са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания. Кръвната група също изглежда играе роля в това колко вероятно е човек да се зарази с COVID. Хората с кръвна група О също изглеждат донякъде защитени.

Хората с кръвна група О, които са били хоспитализирани поради COVID, не са имали толкова голяма вероятност да получат инфаркт или инсулт, колкото хората с кръвни групи А, В или АВ, според ново проучване. Но това не означава, че са в безопасност, казва Джеймс Хейзън: Те все още са изложени на по-висок риск от инфаркти и инсулти, но кръвната им група е просто друга променлива, която трябва да се има предвид.

Изследователите смятат, че генът, който кодира кръвната група, може да играе роля в повишения риск от инфаркти и инсулти след COVID, но не са сигурни как.

Проучването има и обнадеждаващи новини. Хората, които са били хоспитализирани за COVID, но са приемали ниски дози аспирин, не са били по-склонни да получат последващ инфаркт или инсулт. Това означава, че рискът може да бъде намален, отбелязва Хейзън.

„Сърдечните заболявания и сърдечно-съдовите усложнения все още са причина номер едно за смърт в световен мащаб“, каза той.

Сега, когато вижда пациенти, каза Хейзън, той задължително пита за тяхната история на COVID.

„Ако сте имали COVID, трябва да бъдем особено внимателни, за да сме сигурни, че правим всичко възможно, за да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания“, подчертава Джеймс Хейзън.

Това включва проследяване на кръвното ви налягане и нивата на холестерола и евентуално приемане на аспирин всеки ден.

Проучването не разглежда ефекта от ваксинацията срещу COVID-19 върху сърдечно-съдовия риск на дадено лице, но Хейзън подозира, че това би било защитно, тъй като ваксините обикновено предотвратяват тежка инфекция с COVID.

Проучването също така не изследва дали повторните инфекции с COVID могат да бъдат свързани с още по-големи рискове за здравето, както показват някои проучвания.

Хейзън обаче каза, че всеки, който е бил хоспитализиран поради COVID, независимо дали е бил ваксиниран или не, трябва да бъде нащрек за риска от сърце.