"Делта" вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Очакванията на големите държави са още през юли "Делта" да премине 50 на сто положителност от всички проби, а по-късно над - 80 на сто.

Притеснително е, че в някои държави това би съвпаднало и с началото на учебната година при тях, посочи той.

По думите му вариантът "Делта" засяга по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане, 60 на сто по-заразен е, което означава, че 60 процента по-малко от вируса са достатъчни, за да се случи заразяването.

Седем са откритите случаи на "Делта" варианта в България

Заразените с "Делта" варианта у нас са колеги, може да има нова вълна лятото

Д-р Кунчев настоя, че здравната ни система е доста по-подготвена.

"Ако искаме да сме максимално подготвени за среща с "Делта", трябва да има максимално високо ваксинационно покритие", категоричен бе той.

"Очевидно ще има случаи на ваксинирани, но отново заразени, но болестта ще бъде преборена по-леко", прогнозира Кунчев.

Той успокои, че засега няма да се въвеждат нови ограничителни мерки, тъй като начинът на разпространение на този вариант не се отличава от другите и ако се прилагат познатите противоепидемчини мерки ще бъде достатъчно.

Главният държавен здравен инспектор обяви, че до два дни в нова заповед ще се укаже влизането в България на хора, идващи от държави с ниско или високо разпространение на вируса.

"Делта" вариантът е 60% по-заразен от първоначалния COVID и е по-смъртоносен