Експерт по съня описа 10-те характерни симптома, които изпитвате, когато се събудите като след „махмурлук от сенна хрема“.

Макс Кирстен, експерт по съня измисли термина, за да опише продължителното въздействие на алергичния ринит, известен като сенна хрема, върху качеството на съня и функционирането през деня.

Обяснявайки термина, Макс каза: „Сенна хрема, алергична реакция, предизвикана от алергени във въздуха, като цветен прашец, се проявява през деня със симптоми като запушен нос, кихане и сърбящи очи. Въпреки това, нейното влияние нарушава съня и води до това, което може да се опише като ефект на „махмурлука“.

„Нощем по време на сън излагането на алерген може да влоши назалната конгестия, което води до затруднения в дишането и чести събуждания. Тези прекъсвания фрагментират цикъла на съня, като не позволяват на хората да достигнат по-дълбоки, по-възстановяващи етапи на съня. Следователно, при събуждане, хората често изпитват чувство на замайване, летаргия и усещане подобно на традиционен махмурлук.

„Физиологичните механизми, които са в основата на това явление, включват взаимодействието между алергичното възпаление, дихателната функция и пътищата за регулиране на съня в мозъка. В крайна сметка „махмурлукът от сенна хрема“ подчертава сложната връзка между алергените в околната среда и качеството на съня, подчертавайки важността на справянето с алергичен ринит за насърчаване на оптимално здраве на съня."

Основните симптоми на махмурлук със сенна хрема включват:

- Продължителна умора

- Запушен нос и задушаване

- Упорито кихане

- Сърбящи, сълзящи очи

- Главоболие или налягане в синусите

- Генерализиран дискомфорт

- Намалена концентрация

- Възпалено гърло от след назално вливане

- Възможна кашлица

- Общо чувство на неразположение

Превантивни мерки:

Намаляване на алергените: Прилагането на мерки за минимизиране на излагането на алергени може значително да облекчи нощното бреме на сенната хрема. Това включва затваряне на прозорците по време на сезоните с висок полен, използване на пречистватели на въздуха, оборудвани с филтри, и често пране на спалното бельо за отстраняване на натрупаните алергени.

Назална иригация и лекарства: Назалната иригация (промиване) със солеви разтвори може да помогне за облекчаване на назалната конгестия и да насърчи назалното дишане, като по този начин улеснява непрекъснатия сън. В допълнение, фармакологични интервенции, като антихистамини и интраназални кортикостероиди, предписани под ръководството на здравен специалист, могат да смекчат симптомите на сенна хрема и да насърчат спокоен сън.

Оптимизиране на средата в спалнята: Благоприятната среда за сън е от първостепенно значение за смекчаване на въздействието на сенната хрема върху качеството на съня. Това включва поддържане на хладна и добре проветрена спалня, инвестиране в хипоалергенни материали за спално бельо и използване на затъмняващи завеси, за да се сведе до минимум излагането на външни алергени и да се оптимизира началото и поддържането на съня.

Практики за хигиена на съня: Придържането към установени практики за хигиена на съня може да повиши устойчивостта срещу разрушителните ефекти на сенната хрема върху съня. Последователните графици за сън-събуждане, избягването на стимулиращи дейности преди лягане и създаването на релаксираща рутина преди сън могат да укрепят целостта на архитектурата на съня и да смекчат склонността към нощни събуждания.

Превод: GlasNews.bg