Ако разчитате на "магията" на кафето, за да станете от леглото всяка сутрин, може би е време да преосмислите навика си.

Много от нас се насочват направо към любиматата напитка още в началото на всеки ден, за да си гарантираме достатъчно енергия – особено в тъмните, хладни и мрачни зимни дни, когато комфортът на завивката е още по-примамлив.

Експерт обаче твърди, че е най-добре да изчакате поне час, преди да пиете кафе. И всичко зависи от това как напитката допълва естественото производство на хормони в тялото ви.

 „След като се събудим, нашите нива на кортизол, често свързани със стреса, са на своя връх. Изненадващо, кортизолът повишава бдителността. Приемът на кофеин, докато нивата на кортизол вече са високи, може да противодейства на този ефект, което вероятно води до толерантност към кофеина“, споделя Рекс Исап, специалист по съня.

По същество, освен че ви спира да се възползвате максимално от стимулиращите предимства на вашата чаша, погрешното мислене кога я пиете може да притъпи това въздействие в дългосрочен план, пише Metro.

Цвят кафе: най-популярният нюанс тази зима. Как да го носите?

Сънят  също може да бъде засегнат. „През целия ден мозъците ни произвеждат стимулиращ съня химикал, наречен аденозин. Колкото по-дълго оставаме будни, толкова повече аденозин се натрупва, което ни кара да се чувстваме сънливи. И все пак кофеинът хвърля ключ в работата, като блокира аденозиновите рецептори, поддържа ни нащрек и насърчава будността. Така че, ако някога ви е било предизвикателство да се унесете след ден, изпълнен с кафе, това може да е основната причина“,  обяснява Рекс.

Пиейки първото си кафе след поне час, вие давате шанс на напитката действително да приложи своята магия за вдъхване на жизненост. Плюс това, почивката от кофеина означава, че се надяваме, че ще консумирате по-малко през деня и на свой ред ще спите повече през нощта.

Запазва паметта. Кафето се оказа ключът към здравословното стареене

Като алтернатива, преминаването към опция без кофеин означава, че можете да се справите с топла напитка без негативи.

Рекс препоръчва лате с куркума заради техните „антиоксидантни и противовъзпалителни свойства“ и как те могат да „помогнат за предпазване от лишаване от сън, като потенциално допринасят за подобряване на качеството на съня“.

„Кафето“ от корен на цикория също има подобен вкус на истинското нещо, без потенциални нерви (въпреки че се препоръчва повишено внимание за тези, които са бременни или кърмят), докато чайът от мента и джинджифил може да подпомогне храносмилането, да облекчи главоболието и да намали гаденето… всичко без право на кофеин.

Да станеш сутрешен човек не е лесно, когато имаш нужда от кафе, за да се почувстваш човек в зори. С прекъсването на цикъла обаче трябва да се почувствате по-отпочинали и по-малко зависими от тази напитката, без която често мислим, че не можем.

Превод: GlasNews