Туристи от Германия, Израел и скандинавските страни, дали положителен PCR с индийския щам, са установени в летните ни курорти, съобщи директорът на РЗИ - Бургас, Георги Паздеров. Повечето от тях били ваксинирани.

Заради 60% по-бързото разпространение на "Делта" варианта и заради това, че се разпространява основно сред младите хора, които в момента и пътуват най-много, Бургас може да очаква нова вълна скоро.

Ковид щабовете из страната бият "Делта" сбор. 16% от българите с две дози

Тя ще е “още по-вероломна”, смята д-р Паздеров. Затова курортният град трябва максимално бързо да се подготви с COVID легла.

Това е бил и един от въпросите, обсъдени на заседание на Областния щаб за борба със заразата. Той бе свикан по нареждане на здравния министър Стойчо Кацаров, който в края на миналата седмица разпореди всички областни щабове да се съберат и да се запознаят с националния план за справяне с COVID пандемията, както и да обсъдят какви локални мерки ще се предприемат за справяне с очакваната нова вълна.

До четвъртък те трябва да предадат в МЗ доклади от срещите и взетите решения.

В Бургас щабът бе сформиран, след като през последните дни заболеваемостта в областта остава най-висока за страната. За последните две седмици тя стигна 30 на 100 хил. души, с което още към 20 юли Бургас се върна в жълтата зона.

Решено бе да се разкрият 70 легла за неинтензивни пациенти и 4 реанимационни. Освен в Бургас това ще стане в болниците в Айтос и Поморие.

Като цяло за страната през последните 2 седмици ръстът на новите заразени е постоянен, макар още да се движи около и над 1% от направените тестове.