"В страната около половината случаи в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на "Делта" варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколко стотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас", категоричен бе пред Нова тв консултантът по ваксинации на столицата проф. Тодор Кантарджиев.

Израелци и скандинавци сеят "Делта"-та по морето. А са ваксинирани!?

Той посочи още, че всеки който го боли гърло и има хрема е по-добре да остане вкъщи.

"Препоръчително е да направи антигенен тест. Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се ваксинират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират", настоя експертът.

По думите му хората са забравили за вируса и вече не се говори за ваксинация.

"Провежда се една невидима ваксинационна кампания", посочи професорът.

Нови правила за влизащите в страната от държави, попадащи в червената зона

Той коментира и изказването на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране на предходното правителство е отнела живота на 10 000 души.

"Първо, аз не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират.

Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава", категоричен бе Кантарджиев.

И добави, че откакто д-р Кацаров е министър на здравеопазването - броят на ваксинираните постоянно намалява.

"Първата компания, която предложи готова ваксина, беше AstraZeneca. За съжаление, видяхте какво стана в следващите месеци. Голяма част от нещата бяха пресилени в медиите. Сега г-н Кацаров ще има възможност да дарява и продава ваксини. Мисля, че това трябваше да стане още преди два месеца, вместо да се занимава с други по-несъществени неща", уточни Кантарджиев.