Здравният министър не изключи вероятността за появята на нова вълна на коронавируса у нас, ако се разпространи индийския вариант на COVID-19 у нас.

"България сега е в зелената зона. Това обаче не бива да ни успокоява, ние нямаме пълен контрол върху разпространението. Регистрирахме индийският щам, не можем да изключим вълна и през лятото. Единственият начин да се предпазим си остава ваксинацията.

Код "Делта": Когато около нас ври и кипи, няма как да е дълго спокойно!

Лятото е много добра възможност да се ваксинираме. Засега не се налагат нови мерки и периодично намаляваме старите. Последно премахнахме маските в малките колективи. Може да разширим тази възможност като включим и други обществени обекти с по-голям персонал. Една нова вълна може да сложи край на туристическия сезон", предупреди той.

Според него при нова вълна отново могат да се затварят фирми и магазини.

По думите му затова трябва по-добра организация за ваксинацията на българите.

"Клевета е, че съм антиваксър, аз съм лекар. Искам с популярни хора да се опитаме да убедим хората да се ваксинират. Опитваме се да дадем посока, да се включи пациента в контрола на медицинските дейности", посочи той.

Ваксината не помага? Имунизирани деца – заразени с Делта варианта

Д-р Кацаров добави, че повече ограничения могат да се махнат само ако хората се ваксинират.

"Някои мерки не бяха логически издържани - нараства броя на заразените, а се облекчаваха мерки. Сега се опитваме да поставим това на здрава основа. В началото съм подценявал проблемът с вируса, но това е било на базата на информацията, която е имало тогава. Не мисля, че съм казал нещо, за което да се извинявам. Винаги съм смятал, че мерките могат да се прилагат много по-добре. Настоявам да се анализира смъртността през тази година. Това означава да анализираме, кои действия на властите са допринесли за това да има толкова висока смъртност. Този анализ ще помогне това да не се повтори", каза още здравният министър.