Лекар разкри кой е ключовият хранителен компонент, необходим за „по-здрав и по-дълъг живот“. 

Нашите хранителни навици оказват огромно влияние върху здравето и общото ни благосъстояние. Някои витамини, минерали и хранителни вещества са жизненоважни, за да функционира тялото правилно. На този фон един експерт посочва важен елемент от диетата, който може да намали риска от „различни хронични заболявания“ и да подобри качеството на живот.

Д-р Каран Раджан съветва да увеличим приема на фибри. Той казва: „Не са ви необходими фибри, за да живеете. Но ако искате да живеете по-здравословно и по-дълго, тогава вероятно имате нужда от тях.

„Разполагаме с изобилие от рандомизирани контролирани проучвания, систематични анализи и метаанализи за фибрите и пребиотиците, които показват колко ефективни са не само за чревното здраве, но и за човешкото здраве като цяло — от черния дроб до мозъка, когнитивните функции, сърцето и други.“
Той допълва: „В лабораторни условия виждаме как пребиотиците и фибрите стимулират производството на късоверижни мастни киселини.
И знаем, че те са ключов фактор за човешкото здраве. Когато свържем тези лабораторни открития с реални клинични данни, връзката е очевидна.“

Лекарят обяснява, че обществата, в които се консумират повече фибри, имат по-добри здравни показатели.
„Когато сравните хората с най-висок и най-нисък прием на фибри, тези с по-висок прием са по-здрави“, казва той. „Имат по-добри метаболитни и кръвни профили.“
Макар да подчертава, че е възможно да се живее и без фибри, той предупреждава, че това влияе силно на качеството на живот.

„Може ли човек да оцелее без фибри? Да, абсолютно може“, казва д-р Радж.
„Но качеството му на живот с времето ще се влоши и той ще е изложен на по-висок риск от различни хронични заболявания — не само физически, но и психични.“

Фибрите са вид въглехидрати, съдържащи се в растителни храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, които тялото не може да разгради. Богати на фибри са броколите, сладките картофи, ябълките, горските плодове, бобовите култури като черен боб и леща, както и овесът, кафявият ориз и пълнозърнестият хляб.

Консумацията на достатъчно фибри се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.“

Препоръчват се 30 г фибри на ден като част от балансирано хранене.

Как да увеличите приема на фибри

Важно е фибрите да се набавят от различни храни, тъй като прекомерната консумация само на един вид не води до балансирано хранене. За да увеличите приема, можете да:

  • избирате закуски с високо съдържание на фибри — пълнозърнести каши, овесени ядки;

  • предпочитате пълнозърнест или типов хляб, пълнозърнести паста и ориз;

  • консумирате картофи с кората (печени или варени);

  • добавяте боб, леща или нахут към ястия;

  • включвате повече зеленчуци към основните ястия;

  • избирате пресни, сушени или консервирани в собствен сок плодове за десерт;

  • хапвате плодове, зеленчуци, пълнозърнести крекери, овесени бисквити или ядки между храненията.

Превод: GlasNews.bg