Лекар разкри кой е ключовият хранителен компонент, необходим за „по-здрав и по-дълъг живот“.
Нашите хранителни навици оказват огромно влияние върху здравето и общото ни благосъстояние. Някои витамини, минерали и хранителни вещества са жизненоважни, за да функционира тялото правилно. На този фон един експерт посочва важен елемент от диетата, който може да намали риска от „различни хронични заболявания“ и да подобри качеството на живот.
Д-р Каран Раджан съветва да увеличим приема на фибри. Той казва: „Не са ви необходими фибри, за да живеете. Но ако искате да живеете по-здравословно и по-дълго, тогава вероятно имате нужда от тях.
„Разполагаме с изобилие от рандомизирани контролирани проучвания, систематични анализи и метаанализи за фибрите и пребиотиците, които показват колко ефективни са не само за чревното здраве, но и за човешкото здраве като цяло — от черния дроб до мозъка, когнитивните функции, сърцето и други.“
Той допълва: „В лабораторни условия виждаме как пребиотиците и фибрите стимулират производството на късоверижни мастни киселини.
И знаем, че те са ключов фактор за човешкото здраве. Когато свържем тези лабораторни открития с реални клинични данни, връзката е очевидна.“
Лекарят обяснява, че обществата, в които се консумират повече фибри, имат по-добри здравни показатели.
„Когато сравните хората с най-висок и най-нисък прием на фибри, тези с по-висок прием са по-здрави“, казва той. „Имат по-добри метаболитни и кръвни профили.“
Макар да подчертава, че е възможно да се живее и без фибри, той предупреждава, че това влияе силно на качеството на живот.
„Може ли човек да оцелее без фибри? Да, абсолютно може“, казва д-р Радж.
„Но качеството му на живот с времето ще се влоши и той ще е изложен на по-висок риск от различни хронични заболявания — не само физически, но и психични.“
Фибрите са вид въглехидрати, съдържащи се в растителни храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, които тялото не може да разгради. Богати на фибри са броколите, сладките картофи, ябълките, горските плодове, бобовите култури като черен боб и леща, както и овесът, кафявият ориз и пълнозърнестият хляб.
Консумацията на достатъчно фибри се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.“
Препоръчват се 30 г фибри на ден като част от балансирано хранене.
Как да увеличите приема на фибри
Важно е фибрите да се набавят от различни храни, тъй като прекомерната консумация само на един вид не води до балансирано хранене. За да увеличите приема, можете да:
-
избирате закуски с високо съдържание на фибри — пълнозърнести каши, овесени ядки;
-
предпочитате пълнозърнест или типов хляб, пълнозърнести паста и ориз;
-
консумирате картофи с кората (печени или варени);
-
добавяте боб, леща или нахут към ястия;
-
включвате повече зеленчуци към основните ястия;
-
избирате пресни, сушени или консервирани в собствен сок плодове за десерт;
-
хапвате плодове, зеленчуци, пълнозърнести крекери, овесени бисквити или ядки между храненията.
Превод: GlasNews.bg
Прочетете още
- 15:00 "Купих си я с пот на челото, не с лоши пари": Съсипаха с фалоси кола, шофьорът с послание СНИМКИ
- 12:00 Жена твърди, че е била унижена в градска тоалетна, управителят отрича и я обвинява в лъжа
- 13:00 Русинова за зоните и паркирането: Софиянци не заслужават поредната гавра
- 17:11 Маскиран асеновградчанин нахлу в казино с пистолет, опита да вземе 17 бона