Супергонореята замени обикновената гонорея, която, въпреки че причиняваше много проблеми на своите носители, все още беше лечима. Тази инфекция се причинява от бактерия, за която по същество все още няма лек: тя е устойчива на всички съществуващи антибиотици. През последните години в Китай са регистрирани много случаи на супергонорея; само за една година около 60 милиона души се заразяват с нея. Експертите са особено загрижени, че резистентен на антибиотици щам бактерии може лесно да се разпространи по целия свят и да доведе до нова пандемия, която да отнема десетки милиони животи всяка година.

Още през 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че няколко вида бактерии, включително причинителят на гонореята - гонокок, започват да реагират слабо на лечение с антибиотици. Просто казано, те са станали твърде упорити. Тогава експерти предположиха, че поради това гонореята скоро ще стане нелечима с всички съществуващи в момента лекарства. Четири години по-късно този момент може би е настъпил.

Проучване от 2022 г. на Центъра за контрол и превенция на заболяванията установява, че повече от 97 процента от бактериалните проби, взети от пациенти с гонорея в 13 провинции в Китай, са резистентни към съвременните антибиотици. В осем процента от случаите дори лечението с лекарството цефтриаксон, което сега се използва за лечение на това заболяване, не донесе резултати.

Досега учените са успели да намерят само един антибиотик, който може да излекува идентифицираната супер гонорея, но някои от неговите щамове вече не се поддават на лечение с това лекарство. Освен в Китай, случаи на заразяване с болестта са регистрирани както във Великобритания, така и в САЩ.

Учените се опасяват, че Китай, откъдето започна пандемията от коронавирус, може да отбележи началото на световното разпространение на супер гонореята.

Една от най-сериозните заплахи

Устойчивите на антибиотици щамове на гонорея не са ново явление. Първият такъв случай е регистриран през 2011 г. в Япония. Пет години по-късно в Обединеното кралство е открита гонорея, която не се повлиява от антибиотично лечение. Подобни случаи е имало и в Югоизточна Азия. В същото време, според експерти, в бедните страни ситуацията може да е още по-страшна.

Според акушер-гинеколога на Медицина АД Сабина Ханмирзоева резистентността на гонореята към антибиотици може да се нарече една от най-сериозните заплахи в сектора на здравеопазването. Според лекаря този проблем може да възникне поради много фактори, включително неограничен достъп до антимикробни средства, неправилен подбор и прекомерна употреба на антибиотици и лошо качество на лекарствата.

Предава се чрез храна и може да доведе до смърт: Колко опасна е болестта на Шагас

"Генетичните промени в човешкото тяло допринасят за повишена лекарствена резистентност на гонореята. Когато засягат тъкани извън гениталиите, като ларинкса или ректума, гонококите взаимодействат и обменят генетичен материал с други микроорганизми, присъстващи в тези области на тялото, което също играе роля в тяхната мутация", казва тя.

Експертите на СЗО казват, че ефективността на антибиотичното лечение намалява по-бързо в страни, където антибактериалните лекарства могат да бъдат закупени без рецепта. Друг проблем според експертите е приемането на антибиотици без лекарско предписание, незавършването на курса на лечение или неспазването стриктно на препоръките на лекаря.

Защо инфекцията е опасна?

Ханмирзоева обясни, че резистентността на нови щамове на гонорея към антибиотици не означава, че болестта ще стане нелечима. Но самият процес ще се усложни и ще доведе до изключително сериозни финансови разходи както за пациентите, така и за здравеопазването.

„Антимикробната резистентност удължава хода на инфекцията при повече хора и увеличава броя на пациентите с дългосрочни негативни последици от гонореята“, казва лекарят.

Ханмирзоева посочи най-сериозните усложнения на гонореята при жените като безплодие, извънматочна бременност, възпаление на репродуктивните органи, придружено от хронична спазматична болка в долната част на корема, гнойно или мукопурулентно течение.

Особено опасна е гонореята за бременни жени. През първия триместър нелекуваната инфекция може да причини спонтанен аборт, неуспех в растежа на плода или преждевременно раждане. Ако бременността е запазена, бебето може да получи инфекция, докато преминава през родовия канал. При новородени гонококите засягат мозъка, кръвоносните съдове и органите на зрението, което води до пълна слепота, пише Lenta. Тежестта на последствията до голяма степен зависи от момента на заразяване на майката с гонорея. Особено опасно е, ако детето пипне инфекцията в ранните етапи.

Що се отнася до мъжете, ако гонореята не се лекува или се лекува с недостатъчно ефективни методи, почти винаги се развива орхиепидидимит - възпаление на скроталните органи, което е придружено от остра болка в перинеума. Възможно е също да има затруднения с уринирането и спермата може да се произвежда по-слабо и да оплоди яйцеклетката по-слабо. В допълнение, липсата на подходящо лечение може да доведе до простатит.

Снимка: CGN089 / Shutterstock / Fotodom

Както при жените, така и при мъжете, гонореята може да се разпространи в пикочния мехур, уретерите и бъбреците, фаринкса и ректума, лимфните възли и други вътрешни органи. В напреднали случаи може да се появи характерен хеморагичен обрив, гонококов артрит на ставите и да започне гонококов сепсис.

Гонореята също така увеличава вероятността от заразяване с ХИВ инфекция с 3-5 пъти, тъй като имунитетът на хората, които го имат, работи по-лошо. При ректална гонорея този риск се увеличава десетократно.

Заразяване с горонея

Гонореята се счита за силно заразна инфекция. В 99 процента от случаите се предава по полов път. Освен това, противно на общоприетото схващане, можете да се разболеете дори след орален секс.

"Гонореята се среща с еднаква честота както при мъжете, така и при жените. Можете да се разболеете на всяка възраст, но по-често инфекцията настъпва по време на пубертета, което е свързано с предаването на гонококи", казва Евгений Батаев, лекар по инфекциозни заболявания.

При жените след полов акт със заразен мъж рискът от заразяване е от 50 до 80 процента, при мъжете е по-нисък - 30-40 процента. Според лекаря-инфекционист Евгений Батаев това се дължи на особеностите на анатомичната структура на пикочно-половата система при мъжете: по време на уриниране бактериите могат да се отмият.

Почти невъзможно е да се заразите с гонорея по друг начин, като например посещение на обществена тоалетна, тъй като бактерията, която я причинява, умира бързо извън човешкото тяло. Също така болестта не се предава чрез предмети от бита, съдове и парапети в градския транспорт.

Инкубационният период на гонореята може да продължи от два до четиринадесет дни, средно около седмица, каза още Батаев. При добър имунитет първите признаци на заболяването при мъжете и жените се появяват 4-8 седмици след заразяването.

Снимка: i viewfinder / Shutterstock / Fotodom

Според лекаря се разграничават следните етапи на заболяването:

  • прясна гонорея: Може да протича в остра, слабосимптомна или безсимптомна форма;
  • хронична гонорея: Болестта навлиза в това състояние при липса на лечение или използване на неефективни лекарства в рамките на два месеца след инфекцията;
  • усложнена гонорея.

В същото време проявите на гонорея при представителите на различния пол се различават, предупреди Батаев. При жените това обикновено е гноен вагинален секрет, сърбеж и парене в слабините, подуване на срамните устни и понякога кървене, подобно на менструация. При мъжете развитието на заболяването е придружено от парене и сърбеж в слабините, болезнено уриниране и гнойно отделяне от пениса.

„Ако симптомите на гонорея се появят през първите няколко месеца след случаен незащитен секс, гонореята се счита за прясна и е по-лесна за лечение. Ако болестта не се прояви няколко месеца и след това симптомите се появят неочаквано, най-вероятно периодът на възстановяване ще се проточи дълго време“, казва инфекционистът.

Може ли супер гонореята да бъде излекувана?

При навременно посещение при лекар обикновената гонорея може успешно да се лекува с курс на антибиотици; за пълно възстановяване, като правило, е достатъчен двуседмичен курс на лечение. Поради тази причина хората, които често сменят сексуалните партньори, определено трябва да използват бариерни методи за контрацепция и ако подозират гонорея, незабавно да се свържат със специалист.

Разбира се, традиционните методи на лечение не се справят добре със супер гонореята, особено ако вместо да отидете на специалист, се самолекувате. Без помощта на лекар и правилна диагноза е невъзможно да се разбере дали лекарствата помагат и дали са започнали усложнения.

Избухването на супер гонорея в Китай ясно показва необходимостта от разработване на напълно нови лекарства, които да се използват за борба с бактериалните инфекции. Днес около 700 хиляди души умират годишно по света от различни резистентни към антибиотици патогени.

Докладът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията обаче прогнозира, че ако не се предприемат незабавни действия за борба с резистентните на антибиотици бактерии, броят на смъртните случаи, причинени от такива бактерии, може да нарасне до 10 милиона годишно до 2050 г.

Превод: GlasNews.bg