Не е тайна, че за да изглеждате винаги млади и красиви, трябва да водите здравословен начин на живот. Важна роля играят хранителните навици, защото някои от тях могат да ви накарат да остареете много по-бързо.

Изданието "Яжте това, не онова!" събра 4-те най-чести грешки в храненето, които водят до бързо стареене. 

1. Не приемате достатъчно вода

Има много изследвания, които доказват, че хроничната дехидратация ускорява процеса на стареене и дори може да съкрати продължителността на живота поради хронични заболявания или преждевременна смърт. Обикновената вода е важен елемент, който осигурява нормалното функциониране на тялото: като се започне от метаболитните реакции и се стигне до състоянието на кожата. Ако откажете или банално забравите да изпиете чаша вода, рискувате да получите хронични заболявания, слаба имунна система и костни нарушения.

Толкова ли са полезни 8 чаши вода, 10 000 крачки и 5 порции плодове и зеленчуци на ден?

2. Пиене на много газирани напитки

Пиенето на сладка газирана вода всеки ден води до различни сериозни нарушения в организма. Това се дължи на съдържащата се в напитките захар. Захарта стимулира наддаването на тегло, растежа на холестерола, повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и води до диабет. В същото време не трябва напълно да се отказвате от газираните напитки, просто трябва да сведете до минимум консумацията и да знаете мярката.

Кога е най-вредно да пием газирани напитки?

3. Пиене на много сокове

В сравнение с газираните напитки, сокът има много по-добра репутация в обществото поради уж естествения си състав. Но не всичко е толкова просто. В крайна сметка сокът съдържа и захар, освен това в големи количества, което се отразява на общото ви благосъстояние. Доказано е, че пиенето на две или повече сладки напитки на ден увеличава шанса от преждевременно стареене в сравнение с тези, които пият само една на седмица.

Обичан сок помага в битката с килограмите след зимата

4. Използване на подсладители

Ако решите да се откажете от захарта и да пиете любимия си чай или кафе със заместител на захарта, дори не подозирате, че нанасяте същата вреда на тялото си. Освен това повечето от тези заместители съдържат повече калории от класическата захар. Такива подсладители засягат особено работата на червата и цялата храносмилателна система.

Тайна съставка. Учените казаха кой продукт прави сутрешното кафе по-здравословно

Превод: GlasNews.bg