Много от нас са свикнали да започват деня си с чаша силно ароматно кафе, а сега изглежда учените са намерили начин да засилят противовъзпалителните свойства на сутрешната чаша кафе – необходима е само една допълнителна съставка.

В ново изследване изследователи от университета в Копенхаген са се фокусирали върху полифенолите, група органични съединения, открити в много храни, за които е известно, че имат антиоксидантни ефекти. По-ранни проучвания показват, че полифенолите могат да намалят оксидативния стрес в човешкото тяло.

Докато учените знаят много за свойствата на полифенолите, те все още не знаят много за това как тези съединения взаимодействат с други молекули, намиращи се в храните.

В своето изследване учените се съсредоточиха върху изучаването на това как кафеената и хлорогенната киселини (двата основни полифенола, открити в кафето) взаимодействат с цистеина (ключов протеин в млякото).

В първото проучване учените изследват как тази комбинация от полифеноли и протеини засяга имунните клетки. След това изследователите изкуствено възпалиха имунните клетки и тестваха колко ефективна е тази комбинация за предотвратяване на възпаление. Според водещия автор на изследването Мариан Нисен Лунд, резултатите са впечатляващи - обогатените с протеини полифеноли са два пъти по-ефективни за предотвратяване на възпаление в имунните клетки от обикновените полифеноли.

Сега изследователите предполагат, че кафето с малко мляко може да има положителен ефект върху човешкото тяло, а именно да потиска възпалението при хората, пише New атлас.

Във второто проучване учените се съсредоточиха върху разбирането дали има тази магическа връзка полифенол-протеин в кафето с мляко. В този експеримент Лунд и колеги откриха, че обикновеното кафе с мляко всъщност генерира и тези нови свързани молекули.

Изследователите предполагат, че тази връзка се среща не само в кафето с мляко, но и в други продукти, като месо и зеленчуци или плодови млечни шейкове. Необходими са обаче допълнителни изследвания.

На този етап Лунд и колегите са изследвали връзката полифенол-протеин само в клетките, следващият етап ще бъдат опити върху животни, а след това екипът се надява да продължи с опити върху хора. Успоредно с това екипът работи и за намиране на начини за увеличаване на активността на полифенолите в човешкото тяло чрез добавяне на протеини към тях.

Превод: GlasNews