През лятото за децата се препоръчват слънцезащитни кремове дори под дрехите, леко и проветриво облекло, шапка и очила с UV защита.

Д-р Десислава Йончева - Гергова завършва медицина в МУ – Плевен през 1999г. Специалност детски болести приодбива през 2006г., а през 2014 г. придобива специалност и по неонатология. В периода от 2000г. до 2010г. д-р Йончева работи в Спешна медицинска помощ, а следващите шест години е лекар - неонатолог в УМБАЛ "Д-р Г. Странски" в Плевен. От март 2016г. д-р Йончева е началник на Отделение по неонатология към МБАЛ "Бургасмед". Има редица квалификации, сред които интензивно лечение на новородени деца, неонатална кардио-пулмонална ресусцитация, трансфонтанелна ехография в неонатална възраст, коремна ехография на неонаталната възраст, изкуствена белодробна вентилация при новородени деца и централни венозни катетри в неонаталния период.

В свое интервю, д-р Йончева каза към кои симптоми трябва да бъдат особено внимателни родителите на кърмачета и малки деца в първите седмици на лятото:

"С началото на лятото започват и летните горещини. Това създава условия за зачестяване случаите на прегряване, слънчево изгаряне и дори топлинен удар. Претоплянето представлява прекомерно повишаване на телесната температура, резултат от висока температура на околната среда, неподходящо облекло, недостатъчен прием на течности, често при пътуване в автомобил без климатик и т.н. Бебетата и децата в ранна детска възраст са най-застрашени. Предразполагащ фактор е несъвършената терморегулация, т.е. невъзможността на тялото да коригира температурните промени, предизвикани от околната среда."

"Симптомите за претопляне са: зачервяване, неспокойство, отпадналост, объркване, замаяност, гадене и повръщане, изпотяване (при малките бебета да не се разчита на този симптом), повишена  телесната температура и сърдечна честота, характерен обрив. При наличие на тези симптоми, може и не всички едновременно, трябва да измерите температурата, детето се поставя на хладно, може да се потопи в хладка вода до пъпа, през устата се дават течности по няколко глътки през 10-15 минути, влажни кърпи по главата и кожата на тялото. Ако температурата е 39-41 градуса, липсва потене, има повръщане, объркване, промени в съзнанието, трябва да се потърси медицинска помощ."

"За да не допуснете прегряване отглеждайте детето при стайната температура  от 20-24 градуса. Обличайте детето с подходящо облекло, през лятото еднослойно, памучни материи, шапка при разходки на открито. Не излагайте продължително на пряка слънчева светлина, избягвайте излизането в горещите части на деня. Предлагайте достатъчно вода, за да се компенсират невидимите загуби през кожата.", съветва докторката.

Как да предпазим кожата си от вредните слънчеви лъчи?

Д-р Десислава Йончева коментира и темата за излагането на слънце - доколо е полезно за тази възрастова група и какви са рисковете.

"Децата в кърмаческа възраст не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Подходяща за тях е „шарената сянка”. В горещите летни дни за децата  не се препоръчва  излизане на слънце между 11 и 16 часа. Особено опасно е на плажа в обедните часове, там ултравиолетовите лъчи са двойно по-силни, поради отразяването от водата и пясъка. Препоръчват се слънцезащитни кремове дори под дрехите, леко проветриво облекло и шапка, очила с UV защита. Предвид структурата на кожата при децата лесно настъпват слънчеви изгаряния, които са не само неприятни, но и опасни.", заяви д-р Йончева.