Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че НОЩ стои изцяло зад заповедите на здравния министър за сроковете за отхлабване на мерките у нас.

На практика това означава, че здравните власти останаха глухи за исканията на ресторантьорите, които с протеста си от вчера, настояха затворените им от края на ноември ресторанти да отворят врати на 1-ви февруари, а не както бе решено – едва на 1 март.

Ресторантьорският "Марш към свободата!" обсади Министерския съвет ВИДЕО и СНИМКИ

Днес обаче Мутафчийски настоя, че училищата, детските градини и яслите, ресторантите, баровете и моловете са именно големите разпространители на коронавируса, това показвало изследване, извършено в САЩ.

Генералът разкри, че според 9-степенната скала, по която се определят мерките, най-опасни са баровете, след това ресторантите и фитнесите.

"Ресторанти с външни помещения имат индекс на опасност 3. Футболните мачове са в средата между 6 и 7. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен - това е пряко доказателство", аргументира се шефът на ВМА.

"Със сигурност най-човешките доводи, които могат да се намерят, е грижата за образованието и за здравеопазването. За учениците министърът на образоването беше пределно ясен – началните класове, децата там нямат такива навици да работят с техника. Ние подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазването със сроковете за отхлабване на мерките", отсече Мутафчийски.

Не с крути мерки - борим вируса, похвалиха се от НОЩ. Заболяемостта пада, смъртността - също

"Намаляването на заболеваемостта стана много по-бавно, отколкото очаквахме. Но все пак има един чудесен резултат в момента", заключи той.

На свой ред здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че този малък вирус ни е върнал ценностите в живота.

"От една страна мерките дават резултат и всички трябва да бъдем доволни от него. Хората започват да стават недоволни от това, което се случва. Започват да си искат живота обратно, но за да се върнем в него, трябва да се върнем здрави. Не се сърдя и обиждам на всички квалификации, които се правят по мой адрес. Сигурен съм, че след много малко време - критиците ми ще са благодарни. Умело ръководим пандемията и постигаме добър резултат, въпреки приемливите и не толкова строги мерки в ЕС", заяви още той. 

"Хората си искат живота обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави", заключи проф. Ангелов.