Според проучване, публикувано в списание Neurology, учените за първи път са открили биомаркер в човешките очи, който може да е знак за бъдещото развитие на болестта на Паркинсон. Според учените, ако направите очен преглед, можете да откриете това мозъчно заболяване 7 години преди появата му, пише New Atlas.

Група учени от Великобритания са провели най-мащабното изследване, посветено на изображенията на ретината и болестта на Паркинсон. За целта са използвани данни от над 200 000 пациенти на възраст от 40 до 69 години от британската Biobank.

При хора, починали от болестта на Паркинсон, учените са открили разлики във вътрешния ядрен слой на ретината, както и по-тънка структура на ганглийните клетки в сравнение със здрави хора. За първи път учените са използвали вътрешния ядрен слой на ретината на окото като биомаркер, който може да доведе до развитие на болестта на Паркинсон. Също така за първи път учените са установили, че влошаването на състоянието на очите може да показва бъдеща поява на мозъчно заболяване 7 години преди диагнозата.

Химикал за химическо чистене може да е основна причина за болестта на Паркинсон

Учените преди това са използвали сканиране на очите, за да открият признаци на други мозъчни заболявания, като болестта на Алцхаймер, множествена склероза и шизофрения. Оптичната кохерентна томография с висока разделителна способност осигурява невероятно детайлен образ на ретината. С помощта на AI тези изображения могат бързо да бъдат обработени и да получат важни предупреждения за бъдещо влошаване на здравето, казват учените.

Авторите на изследването смятат, че откриването на признаци на болестта, преди да се появи, може да помогне на хората да направят промени в начина си на живот, които от своя страна могат да предотвратят появата на болестта.

Според учените вече е възможно да се открият много ранни признаци на болестта на Паркинсон, което отваря вратата за разработването на нови лечения. Но досега изследователите не могат точно да предскажат дали човек ще развие болестта на Паркинсон или не, въпреки че смятат, че сканирането на очите може да предостави предварителни данни за хора, които са изложени на риск от развитие на мозъчно заболяване.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: New Atlas