бластният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания в Шумен взе решение за обявяване на грипна епидемия в областта от 31 януари до 7 февруари, съобщиха след заседание на щаба от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Решението е взето във връзка с повишената заболяваемост от грип и остри респираторни заболявания в областта, след като са отчетени епидемични стойности от 269 на 10 хил. души, с цел прекъсване на епидемичния процес.

Обявиха грипна епидемия и в Пазарджишко, ще почиват ли учениците?

Към момента, след обсъждане на епидемичната ситуация, не са предложени мерки за преустановяване на учебния процес, отбелязват от РЗИ. „Грипна ваканция в училищата в Шуменско към момента няма да се обявява. Ежедневно следим колко са заболелите ученици в учебните заведения в областта.

В момента те са по-малко, отколкото в средата на миналата седмица. Освен това сега е краят на първия срок и се оформят оценките им, но, ако има повишение на заболелите ученици, ще реагираме“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Кремена Маринова.

Обявиха грипна епидемия и в София - област

Заповедта за въвеждането на временните противоепидемични мерки ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването за съгласуване с главния държавен здравен инспектор и ще бъде публикувана на интернет страницата на РЗИ, след като бъде получена в инспекцията, уточняват от там.

Предложените противоепидемични мерки включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари, преустановяване на свижданията в лечебните заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни; провеждане на стриктен всекидневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете; да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения; засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други двукратно за деня и често проветряване на помещенията, както и ограничаване на провеждането на мероприятия с масов характер.