Последните научни данни позволиха на лекарите да идентифицират значителна празнина в нашата диета: фибрите. По-малко от 10% от възрастните в много страни по света консумират препоръчителното дневно количество от това най-важно хранително вещество, според Make It.

Според диетичните насоки жените под 50-годишна възраст трябва да консумират 25 грама фибри дневно, а мъжете трябва да консумират 38 грама. На 50-годишна възраст нуждата леко намалява — до 21 грама за жените и 30 грама за мъжете. Повечето възрастни обаче консумират само 10-15 грама фибри на ден.

Фибрите не са просто още един елемент от нашата диета, те са необходими за поддържане на здравето на червата, което от своя страна влияе върху мозъчната функция, имунитета и здравето на кожата. Д-р Kellyanne Petrucci, известен експерт по хранене, обяснява, че фибрите са най-добрата храна за добрите микроби в нашите черва. Неадекватният прием на фибри може да доведе до отслабване на чревната лигавица, често наричано пропускливо черво. Това може да доведе до възпаление и други здравословни проблеми.

Освен това диета с високо съдържание на фибри може да помогне за регулиране на хормоните при жените, потенциално намалявайки риска от заболявания като рак на гърдата. Проучванията показват, че рискът от развитие на рак на гърдата при жени, които спазват диета с високо съдържание на фибри, намалява с 8%.

Учени откриха оригинален начин за борба с туморите

Д-р Петручи се застъпва за увеличаване на дневния прием на фибри чрез разнообразни храни. Тя препоръчва да включите в диетата си храни като авокадо, листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци, ядки, горски плодове, ябълки и различни семена. Тези храни съдържат не само фибри, но и много други основни хранителни вещества.

За тези, които не могат да задоволят нуждите си от фибри само чрез диета, добавките могат да бъдат жизнеспособна алтернатива. Д-р Петручи препоръчва да избирате добавки, които съдържат суперхрани, омега-3 мастни киселини и неразтворими и разтворими фибри. Въпреки това, тя предупреждава някои хора да не приемат добавки с псилиум, защото могат да причинят запек и подуване на корема.

Фибрите са ключово хранително вещество, което липсва на много от нас. Като обръщаме внимание на диетата си и приемаме добавки, когато е необходимо, можем да гарантираме, че получаваме достатъчно фибри, което допринася за цялостното здраве и благополучие. Не забравяйте, че балансираната диета, богата на фибри, може да има дълготрайни ефекти върху здравето ни, от червата до мозъка.

Превод: GlasNews.bg