В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки - брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и каква част от тези болни имат нужда от болнично лечение. Това обясни пред БНР проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и един от експертите, работили по плана.

По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия предстои да бъде огласена

"Всички части, които трябва да включва този план, са разработени от съответните експерти", уточни Кожухарова.

"Делта" щамът – доминиращ до края на лятото и у нас. А учебната година?

Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, поясни проф. Кожухарова.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим.

Седем са откритите случаи на "Делта" варианта в България

"При широко разпространение на делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант", изтъкна още епидемиологът.

Целта според Мира Кожухарова е да няма повече елементи на изненада, а нещата да бъдат предварително планирани, за разлика от миналото лято.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка – най-ниското от тях е по-слабо изразена такава, а ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката.

"Но не от типа на това затваряме градове, улици, махали и т.н. По-скоро на по-рационални противоепидемични мерки", категорична бе тя.

По думите й, публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда - много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души, приети в болници.

"Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували", подчерта професорът.

"Делта" вариантът е 60% по-заразен от първоначалния COVID и е по-смъртоносен