Аз съм малко изненадан, защото снощи го разбрах от медиите с прессъобщение от Министерство на здравеопазването, коментира проф. Асен Балтов решението да бъде сменен като шеф на най-голямата спешна болница у нас "Пирогов".

На негово място здравният министър Стойчо Кацаров назначи проф. Иво Поромански.

Смениха шефа на "Пирогов"!

В прессъобщението, с което се съобщава за смяната на проф. Балтов, се казва че той е извършвал нарушения - не е изпълнявал служебните задължения.

"Нито една от тези хипотези не е налице, защото това нарушение трябва да бъде доказано. В момента имаме констатации, свързани с проверка, която бе в понеделник. Бяха ни връчени пет протокола, с които ние се запознахме и срещу които ще възразим в 7-дневния срок", обясни професорът пред bTV.

За решението той да бъде сменен на поста си така и никой не го информира.

"Никой не ми се обади, никой дори не е съобщил на някого от администрацията в "Пирогов". Направена е една смяна, която е продължила в продължение на 4 часа. Извикани са новият член на борда - новият директор, както и другите двама членове на борда. В тотално затъмнение - да не би да излезе информацията. Били са поставени в една стая. Вече разбираме за такива работи от медиите", каза Балтов.

По думите му не е той човекът, който да иска разговор със здравия министър.

"Щом искаш един човек да напусне поста и смяташ, че той не си изпълнява задълженията и е направил нарушения, е редно да бъде извикан и да му бъде казано какви са мотивите той да бъде освободен.

Смятам, че имаше сценарий, който започна да се развива още когато министър Кацаров зае поста в служебния кабинет. Имаше една публикация в неговия сайт, в която се твърдеше, че са били използвани не отпуснати средства от Министерски съвет по предназначени и някъде се е скрил 1,5 млн. лева, и не било ясно къде той отишъл.

Проверка: Нарушения в „Пирогов”, търсят се над 1 млн. лева

Беше ми изпратен репортер, който евентуално да докаже, че има такова нещо. Този репортер видя, че няма такова нещо. Видя, че всичко е записано в капитала на дружеството "Пирогов" и че е закупена съответната апаратура, за която са отпуснати парите, проведени са обществени поръчки абсолютно прозрачно. От там започна всичко - тази проверка не мина, след което започнаха другите атаки",поясни професорът.

Той категорично отрече да е имало фиктивен прием на пациенти в "Пирогов".

"Всички пациенти, които са минали през "Пирогов", са били лекувани. Няма никакво точене на касата! Опитва се да се манипулира обществото, че "Пирогов" е болница, която точи касата. "Пирогов" не точи касата, а лекува своите пациенти качествено, без да се съобразява какво струва това на болницата", категоричен бе Балтов.

Опроверга и твърденията, че пациенти са били карани да плащат за дейности, покривани от НЗОК.

А буквално преди минути персоналът на "Пирогов" излезе на протест в подкрепа на уволнения си директор.

Служителите на най-голямото спешно лечебно заведение у нас са категорични, че Балтов е страхотен професионалист.

Те ще продължат да протестират колкото трябва, докато професорът не бъде върнат на поста си.

За кратко блокираха движението по бул. "Цар Борис III", в посока центъра.