Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя.

Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат от ИТН. Той е работил по ваксина за дифтерия, тетанус и коклюш в началото на професионалната си кариера.

Бактерият, който при коклюша прониква в организма, започва да се размножава и прави голяма биомаса в дихателните пътища. Най-потърпевши и уязвими са бебетата, защото от коклюш умират най-вече малки бебета, и то основно от задушаване, посочи Чорбанов.

"Чак на следващ етап той започва да отделя пертусис токсина."

Тезата за имунизацията на бременни имунологът нарече "свободни съчинения".

Всичко е за успокоение на майки. Антибиотиците не помагат при коклюш

В предаването "Хоризонт до обед" проф. Чорбанов поясни, че в миналото ваксината срещу коклюш е била разработвана най-напред първо с цяла бактериална клетка, а след това - въз основа на пертусис токсина и на компоненти от клетката.

Масовата имунизация срещу коклюш у нас започва през 60-те години, само 1-2 години след въвеждането на ваксината на Запад. България има изключителен опит в производството на ваксини, особено на бактериални, изтъкна специалистът.

Да не се ваксинират деца с DTP, е малоумно. Малоумщината е на родителите

Причините за пробива при коклюша у нас са повече от тези, касаещи самата ваксина, отбеляза проф. Чорбанов.

"Аз поне показвам стотина семейства, които отказват да ваксинират децата си", каза той и допълни, че тази ваксина е от най-изпитваните, най-тестваните, най-доказалите се през годините. Имунологът призова родителите да спазват имунизационния календар, защото "в стандартните имунизации няма импровизации".

Опитът показва, че подобни епидемии са локални и няма как да обхванат много хора, подчерта специалистът.  

"Имунитетът не се повишава. Той е такъв, какъвто е. Ако имате бутилка от 1 литър и я сложите под чешмата, колкото и да сипвате вода в нея, тя ще събере 1 литър. Хората нямат нужда, освен при доказан проблем с имунитета. Като цяло населението няма нужда. Това, което трябва да се прави, е грижа за малките бебета", коментира проф. д-р Андрей Чорбанов.

"Родителите изкупиха всичко по аптеките, но тази ваксина не е предвидена за възрастни хора и понякога може да направи проблеми именно заради коклюшния компонент", предупреди имунологът. 

Използвайки стандартната ваксина за дифтерия – тетанус – коклюш, а не тази за реимунизация: дифтерия – тетанус, възрастните хора поемат риск за много тежки нежелани реакции, поясни проф. Чорбанов.