Проф. Николай Витанов, математик от БАН, който беше част от Националния оперативен щаб, публикува във Facebook кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията от коронавируса.

"Най-напред картата за риска в Европа, която обещах да кача вчера. Както и очаквах, Нидерландия отиде в червената зона. Гърция, Испания и Великобритания също са там. Обърнете внимание на Кипър. Там има най-високата степен на риск по нашата скала.

Веднага да отбележа, че оценката на риска я правим по наша си методология, която обаче доказа, че работи в последната година и половина. Страните в червено са под властта на "Делта" варианта на вируса. Имаше въпроси за Гърция и Турция. Виждате цветовете. В Гърция нещата са изтървани, въпреки мерките. Ходете, но внимавайте, спазвайте каквито мерки има там. В Турция нещата са спокойни и до края на седмицата там проблеми не се очакват.

Сега за обстановката у нас. Тя продължава да е спокойна. Базовото репродуктивно число е 0.936 - според очакванията. Имаме продължаващо бавно свиване на обхвата на заразата, броят на активните случаи се очаква да продължи бавно да спада в посока към 7 500. Здравната система ще продължи да се разтоварва.

Индикаторите за смяна на тренда имат ниски стойности. В София-град индикаторът е 28 пъти под критичната стойност, по морето - във Варна е 31 пъти под критичната стойност, а в Бургас е 62 пъти под критичната стойност. Който е там - приятна почивка, вирусът няма да ви я развали.

В страната стойностите също са доста ниски. Примери: Кюстендил - 266 пъти под критичната стойност, Русе - 482 пъти под критичната стойност, Шумен - 287 пъти под критичната стойност.

"Делта" вариантът може и да чопли, но още нищо не е изчоплил. Не се и очаква скоро да постигне успехи - неговата първа задача е да измести английския вариант на вируса, който му отнема от клиентелата. Като направи това, ще се сблъска с РЗИ-тата, които му ограничават нарастването на клъстерите. Ако не успее да пробие там, август ще е спокоен и проблемите ща почнат да идват като почне да свършва отпускарския сезон. Ако обаче си го нариваме с лопати от чужбина тоя вирус, той може да пробие защитата на здравната система. Затова - внимателно като ходите в чужбина, картата я виждате. Ако има нещо, веднага търсете лекарска помощ", поше той.

По думите му ваксинацията у нас никак не върви, "но не пиша много за това, че да не ви развалям лятното настроение. Ще берем ядове наесен от тая работа, но каквото, такова. Засега всичка е спокойно, проблеми до края на седмицата не се очакват. Който е на работа - лека работа, който почива - приятна почивка и нека вируса да ви заобикаля", заключава проф. Витанов.

"Индиецът" чопли, но още не успява