Любимият ви сладкиш от кафенето може да ви направи по-глупави.

Ново проучване, проведено този месец във Франция, свързва консумацията на рафинирани въглехидрати с понижаване на когнитивните функции, съобщава американският „Федералист“.

В статията си, публикувана в списание Personality and Individual Differences, френски изследователи проучват връзката между консумацията на въглехидрати и когнитивните способности при 95 здрави млади хора на възраст между 20 и 30 години. От 95-те участници 48 са жени, а 47 са мъже.

Френският екип от учени установява отрицателно въздействие върху познавателните способности и при двата пола. Консумацията на храни с висок гликемичен индекс, предимно рафинирани въглехидрати, като бял хляб и много ултрапреработени храни, "се свързва с намаляване на когнитивното представяне". Когнитивните постижения на индивидите са измерени чрез теста на Wechsler за заместване на цифрени символи.

От нищо нещо! Необикновен лебед кацна пред блок СНИМКИ


Френското изследване далеч не е единственото скорошно проучване, което открива значима връзка между храненето и здравето на мозъка. Миналата година друго проучване от Бразилия, в което са анкетирани близо 11 000 възрастни, установи връзка между ултрапреработената храна и по-ниските когнитивни функции.

През януари учени от университета Макгил в Монреал откриха връзка между затлъстяването и болестта на Алцхаймер. В статията си, публикувана в Journal of Alzheimer's Disease, изследователите разглеждат моделите на атрофия на сивото вещество, които се наблюдават сред затлъстелите хора и пациентите с болестта на Алцхаймер, информира БГНЕС. "Нашето изследване засилва предишната литература, посочваща затлъстяването като значим фактор за болестта на Алцхаймер, като показва, че изтъняването на кората може да бъде един от потенциалните рискови механизми", казва Филип Морис, доктор на науките и водещ автор на изследването. "Нашите резултати подчертават значението на намаляването на теглото при хора със затлъстяване и наднормено тегло в средна възраст, за да се намали последващият риск от невродегенерация и деменция."

Грозно и неграмотно дело в Пловдив СНИМКА

Установено е, че ултрапреработените храни, макар и пряко да допринасят за затлъстяването, са пряко свързани и с депресивните симптоми и по-кратката продължителност на живота.

Сред рафинираните въглехидрати са храните, съдържащи фруктоза (сладкиши, вафли и др.), бяло брашно (тестени закуски, баница, кроасани), готови зърнени закуски (корнфлейкс и др.), чипс, солети и други подобни.

Снимка:  Pixabay