Бойните изкуства, изглежда, не само ни дават възможност да се защитим по време на атаки и да научим нещо ново, но и да защитим бъдещото си здраве. Така в скорошно проучване се обсъждат потенциалните ползи от тай чи, традиционно бойно изкуство, за облекчаване на симптомите на спорадична болест на Паркинсон, ненаследствена форма на това заболяване, пише ScienceAlert.

Изследователският екип е подбрал хора с диагноза спорадична болест на Паркинсон, като са изключили тези, които имат други здравословни проблеми, които биха могли да им попречат да практикуват тай чи. В изследването са участвали 330 души на средна възраст 66 години с равномерно разпределение по пол. Всички субекти са били в ранен стадий на болестта на Паркинсон, средната продължителност на диагнозата е 4 години.

Участниците са били разделени на две групи: 187 души в контролната група и 143 души в групата на тай чи. Участниците в групата по тай чи са посещавали пет класа от 2016 до 2018 г. и са били инструктирани да практикуват по един час два пъти седмично. Изследователите са наблюдавали симптомите на заболяването от 2019 до 2021 г.

Резултатите показват, че двигателната функция се подобрява при участниците, които изучават тай чи. В контролната група, напротив, е имало по-бърз спад в двигателната функция, включително ходене и баланс, и повече употреба на лекарства за Паркинсон по време на проучването.

Анализът на неподвижните симптоми също благоприятства групата на тай чи, откривайки подобрения в качеството на живот, съня, когнитивната функция и общото благосъстояние.

Очният преглед може да открие болестта на Паркинсон години преди да се появи

Това проучване е уникално в демонстрирането на дългосрочните ползи от тай чи за пациенти с болестта на Паркинсон, тъй като предишни проучвания бяха ограничени до краткосрочни резултати от шест месеца. Проучването обаче е изправено пред предизвикателства, включително нерандомизирано разпределение на групи, което може да е въвело пристрастия.

Различни упражнения, като високоинтензивни интервални тренировки, ходене и плуване, са изследвани за облекчаване на симптомите на болестта на Паркинсон. Точната причина, поради която тай чи действа, е неясна, но практикуването му е свързано с появата на противовъзпалителни маркери в кръвта, които могат да противодействат на хроничното възпаление, наблюдавано при пациенти с болест на Паркинсон, и могат да доведат до загуба на неврони.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, особено в по-късните стадии на болестта на Паркинсон, наличните доказателства сочат, че тай чи може да допълни традиционните планове за лечение, като повлияе както психическите, така и физическите аспекти на болестта.

Разбира се, препоръчително е да се консултирате с медицински специалисти, преди да започнете нови методи на лечение.

Превод: GlasNews.bgСнимка: Unsplash