Натискът върху болниците през последните дни намалява. Надявам се да се справим с тази вълна и без чужда помощ, коментира шефът на здравната каса проф. Петко Салчев по повод обявеното вчера искане на здравното миистерство да се активира Механизмът за гражданска отбрана на ЕС.

България иска кислородни апарати и спешни легла от ЕС

По думите му и финансовото състояние на болниците е добро, като припомни, че заедно с лекарския съюз е взето решение те да получават 100% от бюджетите си, определени през септември, ако лекуват COVID пациенти.

Така, според него, те ще бъдат компенсирани за спряната планова дейност и за поемането на едни от най-тежките в момента пациенти.

"Сега дотираме болнците, за да могат да се справят с тази вълна, тъй като плановият прием е спрян", посочи Салчев пред БНТ.

Той допълни, че директорът на РЗОК във Видин влиза днес на проверка в болницата, където медиците заявиха стачана готовност, защото не са получавалли пари на първа линия, както и заради публикувания клип в социалните мрежи, показващ скандални кадри от COVID отделението.

Здравният министър нареди проверка заради скандалното видео от болницата във Видин

Клипът от ковид отделението с WC-тата от кашони – провокация или реалност?

Има ли персонал в ковид отделението!? Безобразни грижи за болни хора във Видин ВИДЕО

При проблем с получаването на бонусите обаче, Салчев посъветва медиците да се обръщат към здравното министерство, защото НЗОК получава от тях средствата и само ги превежда на болниците.

Разпределението на средствата в болниците е в ръцете на директорите им, уточни той.

Салчев обясни, че всички останали средства в бюджета на касата, включитлено и тези в резерва са разпределени по методика, съгласувана с лекарския съюз, и до края на годината ще бъдат получени, както от болничната, така и от доболничната помощ, като с приоритет в преразпределението на средствата са били дейностите, свързани с COVID.

Предстои да се започне разговори с Министерството на финансите по бюджета на касата за следващата година, каза още Салчев, като допълни, че за 2022 г. касата ще разполага с повече пари, но не се очаква бюджетът й да е много по-голям от този през тази година.