Да не се окаже, че небезизвестният ловец на мигранти – Динко от Ямбол, ще изпревари държавата и ще вземе да осигури медицински хеликоптер за 2 милиона евро преди нея? Това той обяви малко след като здравният министър в началото на годината "гарантира, че ще имаме хеликоптер до края на септември".

Сега обаче се оказва, че срещу процедурите за покупката на 6 медицински хеликоптера от Министерството на здравеопазването и за наем на 1 медицински хеликоптер от дружеството "България Хели мед сървиз" има постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Така процедурата за покупката на хеликоптерите е спряна, а тази за наема още не е, но има искане за това до произнасяне по жалбата по същество.

Жалбата срещу процедурата на Министерството на здравеопазването е от американската компания "Бел Текстрон инк", но мотивите към нея все още не са публикувани в регистъра на КЗК, съобщи mediapool. Жалбата е срещу откритата от МЗ процедура по пряко договаряне с италианската фирма "Леонардо", която бе единствен участник в провалилата се в края на миналата година обществена поръчка.

В процедурата по пряко договаряне "Леонардо" даде оферта 160 млн. лв. за 8 хеликоптера, с която намали малко единичната цена на хеликоптер, а пък държавата от своя страна даде индикации, че ще осигури национално съфинансиране, ако офертата надвишава предвидените по европрограмите средства.

Другата процедура на дружеството "България Хели мед сървиз" за наем на един медицински хеликоптер също се обжалва в КЗК. Жалбата е подадена от фирмата "Уилинк" ООД, която е с френски и български съдружници и капитал 200 лева и сред предмета ѝ на дейност е търговско представителство.

По поръчката оферти подадоха фирми от Словакия и Белгия. Преди две седмици изпълнителният директор на "България Хели мед сървиз" Георги Гвоздейков посочи, че при най-добро стечение на обстоятелствата спешна медицинска помощ с придобития чрез т.нар. сух лизинг хеликоптер ще може да се оказва най-рано в средата годината. Той е издал заповед до 17 февруари да има избран изпълнител на поръчката за наемане на хеликоптер.

Сами ли ще събираме пари за въздушна линейка, или Динко ще я купи?