Навременната медицинска помощ е ключова за спасяването на човешки животи. Както при инциденти, свързани с катастрофи по пътищата ни, така и при пострадали в планината. Спешната помощ е необходима навреме.

Само преди дни случаите от Пирин и Рила, ни припомниха за това. Именно тогава от огромно значение щеше да бъде помощ по въздух, а именно медицински хеликоптер. В спасителните акции през зимните сезони дори опитни планинари изпитват трудности. Те рискуват живота си, за да достигнат по земя до бедстващи хора в труднодостъпни места, а всичко това би могло да се случи с намален риск и по-бързо.

3 млн. лева са нужни за наемане на един медицински хеликоптер

Темата за необходимостта от медицински хеликоптер у нас е на дневен ред. Вчера здравният министър даде обещание: „Гарантирам, че до края на септември ще имаме медицински хеликоптер“. Да видим!

Гарантирам, че ще имаме хеликоптер до края на септември

В същото време вече стартира инициатива на Владимир Христовски за купуването на въздушна линейка.

„От този момент насам обявявам набирането на средства за закупуването на медицински хеликоптер за открито. Последните дни за пореден път показаха огромната нуждата от наличието на такава техника у нас. Властимащите отдавна ни обещават, че ще имаме HEMS система, но кога - това не е ясно.

Нека гражданите отново покажем как трябва да се държи отговорната държава.

Вярвам, че ако всеки един от нас даде по 2 лева, то целта ще се реализира още в рамките на следващата година.

Набирателна сметка:

Банка: Първа инвестиционна банка

IBAN: BG23FINV91501017665221

Основание: Дарение за закупуване на мед. хеликоптер

Титуляр: Владимир Христовски,“ написа той.

Междувременно небезизвестният ловец на мигранти – Динко от Ямбол заяви, че възнамерява сам да закупи хеликоптер за 2 милиона евро. Той иска да помогне за спасяването на човешки животи при неотложна спешност.

Динко пострада при тежък инцидент, транспортираха го с хеликоптер

„Хеликоптерът ще бъде оборудван с всичко необходимо за медицински цели. Ако осъществя идеята си, ще сключа договор с болниците и реално за 10-15 минути мога да бъда във всяка точка на България“, сподели пред Флагман Динко.

„Това ще бъде скъпа услуга, но при спешни случаи кой мисли за пари. Хеликоптерът ще бъде на стоянка в София и по всяко време ще може да реагира. Уверих се в какво състояние е медицината у нас, линейките и изобщо цялата здравна система. Една-две са болниците в България, които са качествени. Знаете в малките райони, докато дойде линейката, минават минимум 30 минути, и хората умират чакайки. Надявам се да успея да реализирам този план“, допълни още той.

Динко Вълев с първи думи след тежката операция