Учените са открили, че пиенето на две чаши чай на ден помага за защитата на жизненоважни органи с напредване на възрастта, съобщава Mirror.

Експерти твърдят, че тази напитка може да помогне за защита на паметта с напредване на възрастта. Това е така, защото естествените химикали в чая, наречени флавоноиди, засилват мозъчната функция, което от своя страна помага за подобряване на паметта. Проучването подчертава, че ефектът е еднакъв, независимо дали предпочитате черен или бял чай.

Учените са стигнали до това заключение, след като са проучили как флавоноидите, антиоксиданти, открити в много зеленчуци, плодове като ябълки и горски плодове, както и чай и вино, са повлияли на паметта на повече от 3500 здрави хора на възраст над 60 години.

Какъв чай да пием при кашлица - 10 най-ефективни варианта

Една изследователска група е приемала 500 mg на ден, което се равнява на две чаши чай. Междувременно на другата група е дадено плацебо. По време на тригодишното проучване участниците са получили задача за припомняне на думи, за да тестват паметта си. И в края на изследването се оказало, че сред тези, които пият чай, показателите на паметта се увеличават средно от 10,5% на 16%.

Професор Гюнтер Кунле от университета в Рединг казва, че пиенето на чай е "най-лесният начин" да увеличите приема на антиоксиданти.

"Две чаши са достатъчни за много хора. Ако пиете чай, няма значение дали искате мляко - това не влияе на усвояването на флавоноидите", добави той.

Междувременно д-р Скот Смол от Колумбийския университет в САЩ казва, че свързаната с възрастта загуба на памет варира от човек на човек.

„Ако това се дължи на разликите в приема на флавоноиди, ще видим още по-голямо подобрение при хората, които попълват флавоноидите на 40-те и 50-те си години“, казва Смол.

Има и други ползи за здравето от чая. Учените смятат, че пиенето на зелен чай може да помогне за предотвратяване на артрит.

Превод: GlasNews.bg

Дългосрочно проучване разкрива защо пиещите зелен чай живеят по-дълго