Диетата, базирана на растителни продукти понижава риска от появата на сърдечно-съдови заболявания, но същевременно повишава и възможността за претърпяване на инфаркт. Това показва ново и доста солидно проучване, публикувано в “British Medical Journal”.
Учените са направили своите изводи, след като са наблюдавали 48 000 души в продължение на 18 години.
Оказало се, че вегетарианците имат 20% по-голям шанс да претърпят инфаркт, сравнено с хората, консумиращи месо.
Според учените това се дължи на липсата на витамин B12, но за да се потвърдят съмненията, ще е нужно още време.
Витаминът е нужен за нормалното функциониране на нервната система. Дефицитът му може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания, но набавянето му е доста трудно, ако диетата ти се базира на растителни продукти.
Източниците на витамин В12 са главно с животински произход – риба, черен дроб, месо (пилешко, пуешко, говеждо), мляко и млечни продукти, яйца.
Според диетолози менюто на хората трябва да включва колкото се може по-разнообразна храна.
Това, разбира се, по никакъв начин не означава, че растителната диета вреди на здравето, категорични са диетолозите.