"Българският зелен сертификат е проява на прагматизъм, но това все пак е нещо в сегашната спешна ситуация. Делта е вариант, който пробива и сред ваксинираните, но процентът на пробивите е много малък въпреки това. Показват го данните по цял свят. Няма как да вдигнем процента на ваксинираните, ако не проявим някакъв прагматизъм". Това заяви пред БНТ вирусоложката Любомира Николаева-Гломб.

"Нивото на антителата не е критерий за ниво на защита, вече има консенсус по този въпрос", каза специалистката. "Няма стойност на антителата, която да показва, че под тази цифричка човек е уязвим, а над нея си пей сърце, посочи вирусоложката. Засега у нас циркулира 100% варианта Делта, няма данни още за още по-заразния вариант Делта плюс."

Експерт: В Европа не се издава сертификат само при наличие на антитела

"Пълният локдаун е нещо, което се решава от имунолозите. Нулев COVID локдаун безспорно е ефективен, но това е пагубно за икономиката. Ако специалистите решат, че е нужен локдаун, значи е нужен. В края на октомври, мярката локдаун обаче е демоде по света, модерната мярка е масово ваксиниране на големи групи от хора", каза още г-жа Гломб.

Сезонен грип още не е засечен, но вероятността да се засече е по-голяма от миналата година. Има смисъл да се ваксинираме срещу грип, за да го изкараме по-леко, защото може да се допусне, че повече хора ще са уязвими от него.

Тестовете за антитела също трябва да се признават

Доцентката посочи, че много центрове работят за търсене на лекарство срещу коронавируса, но лек срещу вирус по принцип е голямо предизвикателство. Докато успешни ваксини срещу тях има. Тя припомни, че технологията на РНК ваксините е от 30 години. "За момента има подадени документи за 1 лекарство, което обаче има повече странични ефекти от ваксините", каза доц, Гломб.