С напредването на четвъртата ковид вълна вариантите "Делта" и "Мю" си съперничат все повече за територия.

"В онези страни и населени места, където "Делта" вариантът не е широко разпространен, "Мю" вече заема позиции", обяви основателят и генерален директор на Руския научния център за молекулярно - генетични изследвания DNKOM Андрей Исаев.

"Миналата седмица в медиите имаше съобщения за първи случаи на "Мю" в редица азиатски страни, където има строг карантинен режим, както и в някои държави в Европа. Това означава, че и в Русия вече има пациенти с "Мю", но поради малкото данни и изследвания не можем да преценим каква част от населението се е разболяло от този вариант на коронавируса", коментира той пред ТАСС.

Исаем подчерта, че "Мю" се е появил сравнително скоро и все още не е включен в списъка на Световната здравна организация с варианти, които предизвикват безпокойство. Но той вече е в списъка на наблюдаваните варианти.

"В тези страни и райони, където "Делта" не е широко разпространен, "Мю" превзема другите варианти на коронавируса. В рамките на планетата сега виждаме как двата варианта се конкурират", подчерта още Исаев.

Превод: GlasNews

Нов щам на коронавируса със смъртност от 82% идентифицираха в САЩ