Много от нас са се сблъсквали с тази ситуация по време на почивка с партньор или приятел. Единият от тях е целият покрит с ухапвания от комари, докато другият се измъква почти невредим.

И макар че червените, болезнени и неравни ухапвания са достатъчно неприятни, бръмчащите нападатели могат да разпространяват и множество опасни патогени и представляват все по-голям здравен риск за Европа, пише "Дейли мейл".

Комарите издирват плячката си чрез миризми, а едно от нещата, които търсят, е въглеродният диоксид.
Въглеродният диоксид (CO2) действа като пътепоказател за насекомите.

Изглежда обаче, че количеството на CO2 има значение. По-големите хора естествено издишват по-големи количества въглероден диоксид и по тази причина експертите твърдят, че те податливи към ухапване.

На практика мъжете биват хапани повече от жените, бременните жени повече от небременните, а възрастните - повече от децата.

Д-р Робърт Джоунс, експерт по контрол на заболяванията от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, заяви, че по-пълните хора също могат да бъдат обект на ухапване по тази причина.

„Сред група хора делът на ухапванията на дадено лице е свързан с дела на общата повърхност или теглото на това лице в групата“, каза той.

Смята се, че същата логика важи и за хора с повишена честота на дишане, като тези, които правят физически упражнения.
Смята се, че уникалният аромат на хората и бактериите по тях също играят роля при избора на жертви на комари.

Естественият ни аромат се определя от комбинацията на генетиката ни, както и от микробиотата на кожата - общността от микроскопични организми, които живеят на повърхността на тялото ни.

Тестовете ясно показват, че насекомите имат предпочитания, когато става въпрос за определени аромати. От някои изследвания става ясно, че върху близнаци, генетиката може да има до 67% влияние върху привличането на комари.

Макар да има доказателства, че личният аромат има значителен дял в привличането на комари, учените все още се опитват да изяснят кои точно съединения, които изпускаме във въздуха, са отговорни за това. Също така какво можем да направим, за да ги прикрием или намалим.

„Смятаме, че генетичните фактори и кожният микробиом влияят върху летливите съединения, които произвеждат телата ни, а това от своя страна се отразява на миризмата ни. Доказано е, че някои от тези съединения са привлекателни за комарите, така че ако тялото ви произвежда много такива съединения, може да привличате повече комари, отколкото други хора", заяви Д-р Джоунс.

„Интересуваме се от начините, по които тези съединения могат да бъдат маскирани или относителното им количество да бъде променено, за да се намали привлекателността на хората", добави той.

Изборът на облекло също може да ни превърне в мишена. Макар че мирисът е най-доброто сетиво на комарите, то не е единственото. Проучванията показват, че насекомите предпочитат някои цветове пред други.

Експерименти доказват, че те имат общо предпочитание към червено, оранжево, черно или светло синьо.
За разлика от тях зелените, тъмно сините или лилавите цветове не привличат вниманието на кръвопийците.

Експертите смятат, че комарите са развили този усет, за да различават плячката от околната среда, след като са я надушили.
Зрението на комарите не е същото като това на хората и всяка човешка кожа, независимо от пигментацията, ще изглежда червена/оранжева на буболечките.

Експертите твърдят, че хората могат да намалят вероятността комарите да ги хапят, като избягват да носят дрехи в цветове, които смятат за привлекателни.

Нещо, което използваме всеки ден, може да е магнит за комарите



Наистина ли кръвната ви група ви прави по-вкусни?

Едно от най-разпространените схващания е, че кръвната група, по-специално група О, ни прави по-желана храна за комарите.
Въпреки това, докато някои изследвания са установили, че това е така, други тестове не са убедителни.
Д-р Джоунс заяви, че като цяло кръвната група вероятно не е важен компонент за привличането на комари.

„Не изглежда да има сериозни доказателства за това, че кръвните групи влияят върху привлекателността на хората за комарите. Други фактори са по-важни“, казва той.

В интернет се твърди, че множество храни и напитки привличат или отблъскват комарите.
Някои от тях, например чесънът, се рекламират с логиката, че силната миризма ще ви помогне да прикриете собствения си мирис, действайки като вид камуфлаж за обонянието им.

От друга страна, за солените или сладките храни се твърди, че имат обратен ефект. Те произвеждат съединения, които ни правят по-привлекателни за комарите.

Дори бирата може да не е безопасен вариант. Едно проучване, проведено само върху 14 души, установи, че е по-вероятно комарите да кацнат върху човек, който е пил.

Реалните доказателства, че те работят, са разнопосочни. Многобройните проучвания или не са показали, че това, което ядем или пием, влияе на комарите, или са много ограничени в своите констатации.

Д-р Джоунс заяви, че предвид ненадеждността на използването на храни и напитки за предпазване от комари, е по-добре хората да се придържат към стандартните репеленти.
Много по-добре е да се използват методи, за които е доказано чрез строги научни тестове, че осигуряват високо ниво на защита от ухапвания.

"Съществуват няколко репелента, които са ефективни в продължение на много часове срещу редица видове комари и могат да се използват безопасно както от възрастни, така и от деца“, каза той.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид в дебата за предпочитанията към комарите, е, че проблемът може да е във вас.

Д-р Джоунс обясни, че някои хора реагират по-лошо на ухапвания от комари, отколкото други. Това може да накара ухапванията им да изглеждат по-лоши, по-сърбящи, по-големи и по-болезнени, така че дори може да изглежда, че са били нахапани повече от друг човек със същия брой ухапвания.