Късно е взето решение за хирургично лечение на починалото петнайсетгодишно дете в Сливен, обяви пред БТА д-р Хрисант Хрисантов, заместник-директор по медицинските дейности в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен.

По думите му момичето е било прието в детско отделение на болницата на 16 юни, след оплаквания от диария и повръщане. Там са му били направени рутинни изследвания, сред които ехограф, и са му назначени лечение с антибиотик, витамини и вливки за стабилизиране.

Било е консултирано от трима хирурзи, като двама от тях отхвърлят остър хирургичен корем. Третият на 19 юни приема, че има и го настаняват в хирургично отделение за спешна интервенция. Поради влошено състояние е извикан и реаниматор, който преценява, че е за операция.

15-годишно момиче почина в скенера на болницата в Сливен

Детето е транспортирано в хирургичното отделение, като при правене на изследвания със скенер, то изпада в клинична смърт. Общо 42 минути реаниматорът се е опитвал да го спаси, но детето е починало.

По думите на д-р Хрисантов, аутопсията е показала, като причина за смъртта е гноен перитонит. Окончателните резултати от хистологичните изследвания ще бъдат готови след около 20 дни. Предстои медицински одит.

Момичето е било с тегло около 115 килограма, като според специалистите, това доста е затруднило поставянето на диагнозата му.

А Окръжната прокуратура в Сливен вече се самосезира и започва разследване на причините, довели до смърттта на Зейнеб от сливенския кв. "Речица".

Прокуратурата се самосезира след смъртта на 15-годишната Зейнеб

Предстои да бъде прегледана цялата медицинска документация и да бъдат изследвани всички обстоятелства по случая, за да се установи дали действията на всички медицински лица са били адекватни и фаталният край на момичето е бил предотвратим, въпреки перитонита.

Почернените родители заявиха категорично, че ще търсят възмездие за смъртта на детето си по съдебен път. Майката Стефка Павлова и бащата Шукри Ахмед отправиха обвинения, че до фаталния край се е стигнало заради лекарска небрежност.

Техни близки окупираха вчера болницата в града. Протестът им продължи около два часа, а напрежението ескалира, когато щурмуваха входа на здравното заведение. В крайна сметка полицията се намеси и ситуацията бе овладяна.

Близки на починалата 15-годишна Зейнеб щурмуваха болницата в Сливен